Vitatott adóamnesztia

A könnyítésnek nem csupán a kis jövedelműek, a nehezen élő nyugdíjasok örvendezhetnek, hanem azok a mélyen eladósodott, esetlegesen pártpolitikai kötelékekbe csavarodott cégek is, amelyeket rossz pénzügyi mutatóik miatt eddig eltiltottak a közbeszerzési eljárásoktól.
Hirdetés

„Ha csak rászorulókat érintene, akár támogatásként, felkarolásként is tekinthetnénk a kormány legújabb, erőteljesen szociálisnak tűnő intézkedését, melynek értelmében Ponta és csapata a büntetőkamatok elengedésével próbálja ösztönözni az adófizetést.

Hangoztatják: céljuk, hogy minél több cég és magánszemély fizesse ki járandóságát, a szerdai kormányrendelet szerint a ki nem fizetett adó kamatának mintegy felét elengedik, a büntetést pedig teljesen eltörlik abban az esetben, ha a jogi és magánszemélyek vállalják, hogy jövő év március végéig, illetve június végéig valamennyi adótartozásukat törlesztik. A derék miniszterelnök kifejtette, az intézkedéstől az adóbefizetések növekedését várják, és esélyt akarnak adni azoknak a cégeknek is, amelyek a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Csakhogy a könnyítésnek nem csupán a kis jövedelműek, a nehezen élő nyugdíjasok örvendezhetnek, hanem – miként gazdasági elemzők felhívják a figyelmet – azok a mélyen eladósodott, esetlegesen pártpolitikai kötelékekbe csavarodott cégek is, amelyeket rossz pénzügyi mutatóik miatt eddig eltiltottak a közbeszerzési eljárásoktól. Mert az állami megrendelésből finanszírozott munkálatok bizony hasznosak lehetnek választási időszakban…

Másrészt a szakértők arra is rámutatnak, hogy a büntetőkamatok elengedése nagyobb vállalatoknál igen jelentős – csak a Rompetrol esetében mintegy százmillió euró nagyságrendű tételről beszélnek –, vagyis összességében az államkasszát több százmillió eurós veszteség éri. De sebaj, választások előtt majd újra erőre kapnak a kormánykörökhöz csatlakozó cégek, s ez bizony szép szociáldemokrata teljesítmény. A hiányzó pénzt pedig vélhetően más ágazatoktól vonják majd el, szóba jöhet oktatás, egészségügy, s miként eddig, ezután sem épülnek majd az autópályák.”

Hirdetés