Levélbe zárt voks

Ha bevezetik a levélben szavazást, akkor olyan mértékben nőhet a román pártokra leadott szavazatok aránya, hogy ez veszélybe sodorhatja az RMDSZ parlamenti képviseletét.
Hirdetés

„A PSD-hez hasonlóan mondvacsinált okokra – diszkrimináció érné a Romániában élő választókat, alkalmat teremtene a választási csalásokra, visszaélésekre – hivatkozva nem támogatja a módszert az RMDSZ sem. Pedig a szövetség esetében a képlet egyszerű: ha bevezetik a levélben szavazást, akkor olyan mértékben nőhet a román pártokra leadott szavazatok aránya, hogy ez veszélybe sodorhatja az alakulat parlamenti képviseletét. A kilencvenes évekkel ellentétben ugyanis ma már sokkal aktívabbak a külföldre kivándorolt románok az erdélyi magyaroknál, így az RMDSZ alulreprezentált e téren.

Az RMDSZ tehát teljesen ellenérdekelt a külföldön élő román állampolgárok választójogának kiterjesztésében. Nehéz helyzetben van, mivel egy alapvető demokratikus jog érvényesítésével szemben kell képviselnie választótábora, az erdélyi magyar közösség érdekeit, eközben viszont nem mondhatja ki nyíltan, hogy azért utasítja el a külhoniak választójogának megkönnyítését, mert akkor ő maga veszítene.

Annál is inkább, mivel annak idején még teljes mellszélességgel támogatta, hogy szavazati jogot kapjanak az anyaország határain kívül élő magyar állampolgárok, a tavalyi magyar országgyűlési választásokat megelőzően pedig nemcsak szavazásra buzdította a kettős állampolgársággal rendelkező romániai magyarokat, de például a regisztráció alkalmával logisztikai segítséget is nyújtott nekik. Éppenséggel a levélben szavazáshoz.”

Hirdetés