Kinek a Muttija?

Történelmi tény, hogy Nicolae Ceausescu rettegett Securitatéja nem szűnt meg 1989-ben a diktátor és neje megpuccsolásakor.
Hirdetés

„Márciusban az etnikai feszültségek Marosvásárhelyen erőszakhoz vezettek. Román tüntetők leverték egy patika kétnyelvű feliratát, letépték a magyar plakátokat, és pogromhangulatot teremtettek. Sütő András író ekkor szenvedett súlyos fejsérüléseket, bordatörést, és elvesztette a fél szemét. A tömeg este és éjszaka bántalmazta az utcán tartózkodó magyarokat.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki, a történteket kivizsgáló bukaresti parlamenti bizottság jelentése százkilencven román és nyolcvannyolc magyar sebesültről, három román és három magyar halottról tett említést. A dokumentum románokat és magyarokat egyaránt hibáztatott, de nem tisztázta, kik robbantották ki a véres eseményeket. Egy biztos, szászok hivatalosan nem voltak a konfliktus részesei.

A vérengzésnek azonban messze ható következményei lettek. A közvélemény számára ez igazolta a Securitatét felváltó Román Hírszerző Szolgálat (SRI) létrehozásának szükségességét. Ma ez a szervezet – mint története során nem először – ismét magyarveszélyt emlegetve riogatja a békés románokat, mert bizony olyanok is léteznek. A SRI csütörtökön bemutatott 2014-es jelentésében az alkotmányosságot veszélyeztető tényezők közé sorolta a székelyföldi autonómiatörekvéseket. A jelentés a kémelhárítás kihívásai között – Magyarország vagy a romá­niai magyar közösség említése nélkül – utal egy országra, amely az ellenőrzés megerősítésére törekszik »nemzettársainak közössége és annak fő szervezetei fölött«. A jelentés arra is kitér, hogy »a regionális és globális geopolitikai fejlemények« nyomán intenzívebbé vált a külföldi titkosszolgálatok tevékenysége Romániában, és ezek célja negatívan befolyásolni a döntéshozatalt, »az alkotmányos értékeket és a nemzetiségek együttélésének légkörét«.

A román közhangulatot ma két szász származású személy befolyásolja. Ezért kiemelkedő, hogy a SRI szerint a nemzeti kisebbségek helyzetét továbbra is befolyásolják »egyes szomszédos államokbeli hivatalosságok vagy diplomaták« arra irányuló erőfeszítései, hogy bevonják nemzettársaik közösségét az anyaország érdekeinek támogatásába.

Johannisra és Hellvigre németként tekintenek Berlinben. Ezért én székelyként csak remélni tudom, hogy ezúttal eltérnek a szász hagyományoktól, és nem a legnagyobb romá­niai nemzeti közösség, a magyarság ellen játsszák ki, hogy Európa és a világ egyik vezető hatalma az anyaországuk és Angela Merkel a »Muttijuk«.”

Hirdetés