Nők, politika

A nők iránti tiszteletnek és megbecsülésnek fontos szerepet kell betöltenie a nevelésben, attól azonban még nem biztos, hogy több nő fog szerepet vállalni a nagypolitikában, ha mindezt kötelező módon előírja egy társadalom.
Hirdetés

„Hogy a »saját portánkon« söprögessünk: az RMDSZ-ben már évekkel ezelőtt felmerült, hogy megszabott kvóta alapján biztosítsanak helyet a nők számára az alakulat választási jelöltlistáin. A kezdeményezés nem kapott támogatást, viszont részben az esélyegyenlőség megteremtése érdekében női tagozat alakult a szövetségen belül.

A nők hangsúlyosabb társadalmi szerepvállalására buzdított a napokban a román liberális párt (PNL) egyik parlamenti képviselője is, az általa mutatott irány azonban még női sorstársai előtt is visszatetszést keltett. Andreea Paul azt nevezte követendő példának, hogy ő szándékosan egy hétvégi napon szülte meg a gyermekét, hogy ne hiányozzon a munkahelyéről.

Mondani sem kell, hogy az effajta döntés nem feltétlenül szolgálja a nők társadalmi egyenjogúságát. És az is egyértelműen kijelenthető, hogy ma egyetlen nő elé sem gördítenek akadályt, ha beleszólást követel magának a közélet vagy a politika terén. Kétségtelen, hogy a nők iránti tiszteletnek és megbecsülésnek fontos szerepet kell betöltenie a nevelésben, attól azonban még nem biztos, hogy több nő fog szerepet vállalni a nagypolitikában, ha mindezt kötelező módon előírja egy társadalom.”

Hirdetés