Világ, politika, média

A zászló nem nekünk, európai kisebbségeknek áll.
Hirdetés

„Az, hogy Brüsszelnek most nincs ideje »megelőzésre«, némileg érthető, ám ha ez így folytatódik, ha csak tűzoltásra lesz idő és energia az európai fővárosban, az nem sok jót ígér számunkra. Az viszont már kevésbé érthető, hogy a kisebbségi médiákban sincs érdeklődés a téma iránt. A minden figyelmet lekötő menekülthullám és újabban Oroszország szíriai szerepvállalása aligha befolyásolja konkrétan például az erdélyi magyarság mindennapjait és távlatait, az azonban már sokkal inkább, hogy hogyan viszonyul a nagyvilág a függetlenségi, illetve esetünkben a kisebbségi autonómiatörekvésekhez.

Talán, legalább egy-egy ilyen esemény kapcsán, érdemes lenne arról is beszélni, helyes-e, célravezető-e a negyedszázada kitűzött »rommagyar« stratégia, van-e még bármi esélye az egyre népszerűbb sérelmi politizálásnak, hogy a változó világban, a változó prioritások, a biztonsági és stabilitási szempontokat mindenek elé és fölé helyező nemzetközi kontextusban fenntartható-e eredményesen mindez, vagy pedig nagyon gyorsan meg kell találni a túlélés új útjait és eszközeit.

Mert bizony világunk rohamosan változik, átrendeződik, és nem azért, mert megszáll bennünket az iszlám. A zászló pedig nem nekünk, európai kisebbségeknek áll. A nemzetközi erőviszonyok fokozottan átalakulóban vannak, s a geopolitikai szempontok mindent fölülírnak – sajnos időnként a korábban szentnek és sérthetetlennek hitt alapelveket is. Olyan alapelveket is, mint például az, hogy a kisebbségi kérdés nem lehet egy ország kizárólagos belügye.

A gyakorlatban azt tapasztalhatjuk, hogy a nemzetközi színtéren a kisebbségi jogsérelem valahol a genocídiumnál kezdődik, a »nagyok« csak akkor kapják fel a fejüket, ha már megtörtént a tragédia, amely hosszú ideje a pakliban volt, a megelőzés senkit sem érdekel.

Holott mostanság ilyen tragédia van bőven, és nem kell a Közel-Keletig menni érte. A szomszédunkban, Kelet-Ukrajnában is etnikai alapon kezdődött a politikai, majd fegyveres szembenállás, de ez már senkit sem érdekel, csupán a konfliktus geopolitikai vonatkozásai fontosak.”

Hirdetés