Justitia a serpenyőben

Az egész bagázs úgy véli, a korrupcióellenes ügyészség és a legfelsőbb bíróság – jó komcsi szokás szerint – tévedhetetlen… Hát ilyen egy jogállam?
Hirdetés

„Az egész rendszerben már ott a bökkenő, hogy egy Monica Macovei nevezetű honleány visszahozta a jó öreg kommunista törvénykezési rendszert, amikor nem a törvényszéki bíró dönt a bűnösség felett, hanem a hírszerzőkkel szorosan együttműködő ügyész. Tehát nem a bekötött szemű Justitia tartja a mérleg két serpenyőjét, hanem a mérleg egyik karja Justitiát.

Macovei, ex-komcsi ügyész lévén, létrehozott egy magisztrátusi legfelsőbb szervet, amelyben összekeverte a bírókat az ügyészekkel, mégpedig úgy, hogy az utóbbiak fölényben legyenek, hiszen a legtöbb bírói székben is valahai ügyészek ülnek. S mivel bevették az igazság úgymond kiderítéséhez a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI), az ítélethozók felett is állandóan suhogtatják a pálcát. Ha pedig nem találnak semmit, akkor kitalálnak. És jóváhagyással, jóváhagyás nélkül fülelnek, mint amiképpen Ráduly Róbert esetében is tették. Na, meg börtönbe küldik a nekik nem tetsző polgárt, hátha kibök olyan dolgot, amit aztán szépen felnagyítva felhasználhatnak.

És az ügyészek között éppúgy, mint a bírák között, nagyon sok a titkos ügynökként is működő valahai szekus, hírszerző. Javasolta is az egyik főmagiszter, legyen egy kis átvilágítás. Ez ellen a legvehemensebben Livia Stanciu, a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiltakozott. Az, aki a neki pénzt kölcsönzőt – amikor ez visszakérte az összeget – az antiterror tagjaival bekísértette, és hosszú hónapokra börtönbe csukatta.”

Hirdetés