Össztűz alatt

Afelől nincs kétség, hogy ők is tudják, a maradék hitelességük is rohamosan fogy minden egyes nappal, amit a kormányfő még a hatalomban tölt.
Hirdetés

„Esemény volt tehát bőven, az elemzők sem unatkozhattak, akik jó része úgy vélte, a nagyobbik kormánypárt dilemmája, hogy miként tudna megszabadulni a miniszterelnöktől úgy, hogy közben a kormányrudat ne engedje ki a kezéből.

Mert afelől nincs kétség, hogy ők is tudják, a maradék hitelességük is rohamosan fogy minden egyes nappal, amit a kormányfő még a hatalomban tölt. Az őt váltott ideiglenes pártvezér is beismerte a nyilvánvalót, mert amit művelnek, azt már nem lehet kommunikációs fogásokkal magyarázni. Alig fél éve döntöttek úgy, hogy menesztik a korrupciónak még csak a gyanújába is keveredett embereiket, erre fel a párt vezetését egy gyanúsítottól – azóta már vádlott – egy elsőfokú elítélt vette át időközben. Októberben új vezért választanak, az eddigi sorminta alapján csak csíkos ruhát viselő jelölt jöhet számba.

Az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal igyekszik leplezni kétbalkezességét. Mert hogy a kormányfő összeütközésbe került a törvénnyel, azt már hónapok óta tudják, és azóta bőven lett volna alkalom fogást is találni rajta, ha meglenne az ehhez szükséges rátermettség az ellenfelekben, az elszalasztott lehetőségekből elég csak a sok vitát kiváltott adótörvénykönyvet említeni.

Talán a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges szavazatszám összegyűjtéséhez is próbál némi hátszelet adni az új amerikai nagykövet beiktatási procedúrájának időzítése. Három éve nem volt nagyköveti rangú vezetője a bukaresti amerikai külképviseletnek, a diplomata már szerdán letette az esküt a jenki külügyér jelenlétében, és tegnap adta át megbízólevelét a román elnöki palotában, melynek lakója két nap múlva készül amerikai látogatásra, ahol az ottani alelnökkel is találkozni fog. Túl sok lenne egybeesésnek, hogy pont a kormányfő perének első tárgyalási napján üzenjen románul a korrupcióellenes harc fontosságáról a világ vezető nagyhatalmának új bukaresti képviselője. Ez gesztusként azt is jelezheti, hogy a nagy testvér unja már az orosz medve árnyékában leledző egyik legfontosabb szövetséges országában zajló kínos komédiát.”

Hirdetés