A kerítés körítése

A probléma magyar szempontból az, hogy míg a budapesti álláspontot Európában nem sokan osztják –vagy ha mégis, jól titkolják –, addig a románok csupán visszhangozzák, amit Bécsből, Párizsból vagy Brüsszelből is hallunk.
Hirdetés

„A román álláspont mögött az a megfontolás áll, hogy lasszóval kell majd fogni azt a közel 1800 menekültet is, akiknek az elszállásolását Románia az önkéntes kvótarendszerben vállalta, a kedvezményezettek ugyanis nem akarnak Romániában maradni. Ennek fényében nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak azt feltételezni, hogy Románia nem fogja megakadályozni a Szerbia felől érkező menekültek továbbutazását Magyarországra. Szijjártó szerint ezért »ésszerű távolságon« folytatják a határkerítés építését a román–magyar határon. Csakhogy könnyen kiderülhet, az „ésszerű távolság” 448 km, vagyis egészen fel, az ukrán határig terjed.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a román határra tervezett kerítés nem a románokat és a magyarokat választja el, hiszen „eddig sem a zöldhatáron keresztül járkáltunk egymáshoz”. Csakhogy Kübekháza polgármestere máris jelezte, hogy a magyarokat viszont elválasztja romániai és szerbiai testvértelepüléseitől.

Ebben a kontextusban érdemes felidézni továbbá, hogy pár hete a bukaresti magyar nagykövet egy olyan lapinterjúval váltott ki diplomáciai botrányt, amelyben többek között a két ország közötti határátkelési pontok gyarapítását követelte.”

Hirdetés