Osztogatás

A Ponta-kormány most sokadszor adta tanúbizonyságát annak, hogy a felelős gazdaságpolitika meglehetősen távol áll tőle.
Hirdetés

„Az, hogy napok alatt beadta a derekát, és már októbertől 25 százalékos béremelést ígért az elégedetlenkedő orvosoknak, egyáltalán nem meglepő módon béremelési követelések cunamiját indította el a többi közalkalmazott részéről. Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a jelentős zsarolási potenciállal rendelkező csoportok minimális erőfeszítéssel képesek meghátrálásra kényszeríteni a kormányt.

Amikor az üzemanyagok jövedéki adójának hétcentes emelésekor a fuvarozók sztrájkba léptek, végül úgy döntöttek: ők visszakaphatják a kifizetett összeg nagy részét. Az orvosok is komoly fenyegetési potenciállal bírnak, hiszen Nyugaton két kézzel kapkodnak utánuk. Ráadásul egy orvossztrájk óriási felháborodási hullámot váltana ki. Ezért aztán most Pontáék ismét engedtek, egyenesen azt ígérve, hogy két év múlva megduplázódik az orvosok fizetése.

Hogy ez mennyire nem korrekt eljárás a többi, kisebb zsarolási potenciállal rendelkező közalkalmazottal szemben, azt talán nem kell ecsetelni. Arról nem is beszélve, hogy a tervezett – amúgy üdvözlendő – adócsökkentések nyomán már középtávon is igen bizonytalan a béremelés fenntarthatósága.

Ponta viszont a gazdasági, matematikai realitások ellenére is megy előre. Mintha tényleg úgy gondolná: a mostani, populista döntések következményeivel már úgyis egy másik kormányfőnek, egy másik kormánynak kell szembenéznie.”

Hirdetés