Pandóra szelencéje

Elszabadultak a dolgok. A kormány diszkriminatív módon kezeli az embereket: egyeseknek kivételes jogok, kiváltságok „járnak”, ami még jobban elmélyíti a kiváltságosok és más kategóriák között amúgy is sötéten tátongó szakadékot.
Hirdetés

„Szeretett vezetőink a saját maguk kiváltságainak bebetonozását követő eufóriában nem gondolták végig, hogy ezúttal a »nép« mégsem hagyja szó nélkül ezt az igazságtalanságot, pláné, hogy a törvényhozás tagjai is magasabb fizetést akarnak maguknak megszavazni… Nem is maradt visszhang nélkül: az orvosok háborodtak fel először, mert köztisztviselői státusba akarták sorolni őket, és büntetéseket helyeztek kilátásba a csúszó- és/vagy hálapénz elfogadásáért. A kormány gyorsan visszavonta a köztisztviselői besorolást, és fizetésemelést is ígért. Ám kiderült, Pandóra szelencéjéhez nyúlt, mert a hír hallatán az ország többi közalkalmazottai – pl. pedagógusok, rendőrök – is tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba, ha nem emelik meg a bérüket. Azzal érvelnek, teljes joggal, hogy nem lehet kettős vagy többes mércét alkalmazni az állami szektorban dolgozók esetében.

A szakszervezetek közleményben tiltakoztak az egyes kategóriák preferenciális kezelése ellen. – Elszabadultak a dolgok. A kormány diszkriminatív módon kezeli az embereket: egyeseknek kivételes jogok, kiváltságok »járnak«, ami még jobban elmélyíti a kiváltságosok és más kategóriák között amúgy is sötéten tátongó szakadékot. A törvény vagy mindenkire egyformán érvényes, vagy nem lesz jó vége. A parlament csak a saját érdekeit követi, a kormány szintén – nyilatkozta az egyik szakszervezeti vezető.

A pénzügyminisztérium adatai szerint Romániában 1.183.084 közalkalmazott van, ebből több mint 177 ezer az egészségügyben, közel 360 ezer a tanügyben, több mint 200 ezer a belügyben, 300 ezer a központi, több mint 200 ezer a helyi közigazgatásban dolgozik. (…)

Ám a jelek szerint kinyitották Pandóra szelencéjét. A szakszervezetek erősen berzenkednek. Meglátjuk, meddig mennek el, vagy ezúttal is hagyják magukat kijátszani. Hiszen ígérni lehet, sőt kell is ilyenkor, választási év előtt. Majd utána egymásra mutogathatnak a politikusok, hogy mi akartuk, de a politikai ellenfél…”

Hirdetés