A kisebbségi jogok Kánaánja

Az elmúlt másfél évtizedben újabb irdatlan hazugságot találtak ki, és jobb ügyhöz méltó kitartással ismételgetik: Románia „példaértékűen” megoldotta a kisebbségi kérdést.
Hirdetés

„Olyannyira, hogy ezt a mintát kellene meghonosítani az egész Európai Unióban, de legalább ott, ahol románok élnek, mindenképpen. És ezt el is hiszik. És ha eleget ismételgetik, előbb-utóbb mindenki elhiszi. Itt persze, a korábbi példától eltérően, volna egy kézenfekvő ellenőrzési lehetőség: mondjuk, megkérdezhetnék az érintett kisebbségek képviselőit, hogy mi a véleményük eme csodálatos megoldásról, de csak ritkán és kevesen teszik meg.

Mindeközben a határon túl élő románok, elsősorban Magyarországon és Szerbiában, a »teljes asszimiláció küszöbén« leledznek, pedig a kisebbségi kérdést »csak a kölcsönösség elvén lehet megoldani« – hangoztatja a román külügyminiszter. Csak azt nem értem, ha az erdélyi magyarok már-már fölös jogokkal rendelkeznek, amit vélhetően irigykedve szemlélnek a szomorú sorsú magyarországi románok, akkor hogyan fordulhat elő az, hogy miközben a romániai magyarok százezresével telepedtek át Magyarországra, a »jogaikból kisemmizett« kelet-magyarországi románoknak valahogy nem akaródzik az anyaországba hazaköltözni?”

Hirdetés