A székely nem kér a balkáni módszerekből

A Csíki Sör Manufaktúra közleményben tiltakozik, s egyfajta érzelmi zsarolást folytat. Azt nem említi, hogy felajánlottak számára egy helyszínt, de azt nem fogadta el.
Hirdetés

„Háborog a Csíki Sör Manufaktúra, s úton-útfélen hirdeti, Csíkszereda önkormányzata kitiltotta termékeit a városnapokról. Valójában nem az ő ajánlatát fogadták el, hanem kedvezőbbet. Kizárólagos sörforgalmazói szerződést kötöttek a Ciuc Premium sör forgalmazójával. Ez a piacgazdaság. A városházának jogában áll kizárólagos forgalmazóval szerződni.

Jogában áll a városban működő sörgyár – melytől adóbevételei vannak, polgárait foglalkoztatja – termékeinek forgalmazójával kizárólagos szerződést kötni. Akkor is, ha a Csíkszentsimonban gyártott Igazi Csíki Sör tulajdonosának ez nem tetszik. A Csíki Sör Manufaktúra közleményben tiltakozik, s egyfajta érzelmi zsarolást folytat. Azt nem említi, hogy felajánlottak számára egy helyszínt, de azt nem fogadta el.

A nemrég alakult Csíki Sör Manufaktúra teljesen érzelmi alapú reklámozást folytatott. Nem kellett pénzt költenie a szó szoros értelemben vett reklámra, kihasználta az országban hátrányosan megkülönböztetett székelyek önazonosság-tudatával összefüggő lelki szálakat. S ez jól bevált. Aztán jött a Heineken Románia Rt., a Ciuc sör gyártója, és a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelem vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. Ezzel sokszoros ingyenreklámot biztosított az Igazi Csíki Sörnek, hisz úgy állították be a harcot, mint a kis székely Dávid és a nagy multinacionális Góliát küzdelmét. Ebbe nem kívánunk beavatkozni. De megértjük a Heineken háborgását, hisz Ciuc sörét korábban mindenki csíki sörként kérte. (…)

Az Igazi Csíki Sört sokan érzelmi okokból fogyasztják. Ez székely, és kész, vagy ez a miénk. Finom vagy nem, ez a székely nemzeti sör. A Heineken pereinek hallatán egyesek kijelentették, soha az életben többé nem fognak Heineken-terméket fogyasztani.
Most már túl nagy lett a mellény. A csíkszentsimoni sörgyártó úgy érzi, minden megilleti őt, hisz meglovagolt székelykedésével különböző fesztiválok díszmeghívottja Székelyföldtől Budapestig. Ez az érzelmi zsarolás már túllő a célon.

A székely furfangot ne tévesszük össze a balkáni típusú megoldásokkal, hogy egyet mondunk, mást teszünk, bort iszunk, s vizet prédikálunk. A székely embert elsősorban az egyenes gerinc és igazmondás jellemzi. Ne sajátítsuk el a balkáni módszereket, legyünk egyenes emberek, ha székelyként kívánjuk feltüntetni magunkat vagy termékünket, s ne adjunk okot a megbélyegzésre! Igyunk sört, de sört is prédikáljunk!”

Hirdetés