Normalitás felsőfokon

Hatalmas piaci résre érzett rá a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának dékánja, amikor elkezdett azon gondolkodni, hogy jó lenne magyar szakot is indítani a Körös-parti oktatási intézményben.
Hirdetés

„Amellett ugyanis, hogy itthon tarthatják mindazokat, akik magyarul szeretnék elsajátítani a mesterséget, ám a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román vezetőségének az elmúlt időben tanúsított magatartása korántsem szimpatikus számukra, így inkább valamely magyarországi egyetemre esne a választásuk, a határ közelsége révén egy viszonylag kiterjedt magyarországi régió maturandusait is megszólíthatnák ajánlatukkal.

Szintén a döntés mellett szólhat a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kórházalapítási szándéka, számos, magyarul beszélő orvosra lehet ugyanis szükség Váradon, ha igaz a hír, hogy a magyar állam támogathatja annak megépítését, és végre megvalósulhat a zöld mezős beruházásként tervezett egészségügyi intézmény. (Bár más helyszín is felmerült, a pénzek Váradra irányítása mellett szólhatna, ha a következő tanévtől már a partiumi városban is képeznének magyar orvosokat és gyógyszerészeket.)”

Hirdetés