Messze még a Kánaán

Egy orvos „csak” életeket ment, a tanár a jövő nemzedéket készíti fel, hogy is „érhetne” annyit, mint egy miniszter (ami egyébként szolgát jelent, tehát szolgálnia kellene), vagy egy titokszolga, akiről nem tudni pontosan, mit csinál!
Hirdetés

„A megbízott miniszterelnök szerint nagy szükség volt erre a »reparációra«, fontos lépés a korrupció elleni küzdelemben, mert – szerinte – a közméltóságok számára ily módon kisebb lesz a „kísértés”, hogy törvénytelen utakon egészítsék ki a jövedelmüket. Erre igazán kíváncsiak vagyunk, mert a tapasztalat nem ezt mutatja.

De lássuk, mi a helyzet azokkal, akiknek ki kell várniuk a »normális« parlamenti procedúrákat. Nos, a »mezei budzsetárisok« bérének emeléséről szóló törvény a munkaügyi miniszter szerint kb. szeptember 15-én ölt végleges formát »első olvasatban«. Ezután következik a parlamenti eljárás, majd ha ez is meglesz, és az elnök kihirdeti, jövőre életbe léphet. A tervezet értelmében jövőre a közalkalmazottak legalacsonyabb bére 1.200 lej lesz. Jelenleg az 1.186.000 közalkalmazottból mintegy 923 ezernek van 1.260 lej alatt a bére. Az egészségügyben olyan alacsonyak a fizetések, hogy a statisztikák szerint naponta tíz orvos hagyja el az országot. Az is köztudott, hogy akár 30 év szolgálati idővel egy címzetes tanár fizetése nem éri el a 2.000 lejt, a kezdő pedagógusoké pedig 1.200 lej körül mozog. Az pedig, ami a helyi közigazgatásban történik, egyenesen csúfság.

Igaz, egy orvos »csak« életeket ment, a tanár a jövő nemzedéket készíti fel, hogy is »érhetne« annyit, mint egy miniszter (ami egyébként szolgát jelent, tehát szolgálnia kellene), vagy egy titokszolga, akiről nem tudni pontosan, mit csinál!

Még az is megtörténhet, hogy jövőre tényleg életbe lép a köznapi közalkalmazottak béremeléséről szóló törvény, hiszen választási év lesz. Egy azonban biztos: a »bőség kosarához« Romániában kevesen jutnak közel, és a jog asztalánál sem egyformán foglalunk helyet… Messze van még tőlünk Kánaán.”

Hirdetés