Véletlenek

Hogy a fegyveres maszkosok (és nyilván a titkosszolgálat által) megtámogatott korrupcióellenes ügyészek réges-régen túllépték a normalitás és jogállamiság határát, szép lassan már senkit sem érdekel. A tökéletes rendezésnek köszönhetően már csak azok emelnek szót, akik maguk is célkeresztbe kerültek.
Hirdetés

„Más lapít, s ezen igazán csodálkozni sem lehet, hiszen az elmúlt idők tapasztalata szerint tényleg bárki-bármi bármikor sorra kerülhet. Ha korrupt, ha nem.

A vásárhelyi színházra azonban már felkaptam a fejem, főképp azért, mert nem sokkal a csíkszeredai maszkos parádé után történt. Mi történhet egy színházban, ami indokolná, hogy maszkos fegyveresek lepjék el? Ezeknek az intézményeknek a költségvetése eleve olyan kicsi, hogy még lopni sem lehetne sokat egy ilyen helyen. Különösebb vád nem is volt sem az intézmény, sem Gáspárik Attila igazgató ellen, csak »érdeklődtek« az ügyész urak, nézelődtek, projektek lebonyolítására, a személyzeti politikára, magyarán az alkalmazásokra voltak kíváncsiak. De miért kellettek ehhez fegyveresek, miért nem kérték le egyszerűen az iratokat, amikre kíváncsiak voltak? És miért kellett hozzá DNA?

A vásárhelyi színház lerohanása után néhány nappal a DNA a szovátai turistáknak is nyújtott látnivalót. Egy hétfői reggel a fürdőváros magyar vezetésű polgármesteri hivatalát rohanták le. Csodájára jártak a kirándulók, legtöbbjük csak a filmekben látott kommandóst… Az ügyészek pedig ezúttal is csak érdeklődtek a hivatalban, olyan dokumentumokat kértek el, vittek el, amelyek uniós pályázatok lévén számtalan más hivatalban is fellelhetők, és Szovátáról is minden további nélkül egyszerűen bekérhetőek lett volna. Brassó sem úszta meg – igaz, ott román a polgármester, a város sem éppen magyar, de erdélyi. Ez amolyan félig-meddig kivétel?

S amikor már kezdtem elhinni, hogy nincs semmi összeesküvés, magyar- és Erdély ellenes éle ennek az egésznek, puszta véletlenek sorozatáról van szó, akkor jött az ASA-bomba. Nincsenek kétségeim afelől, hogy a fociban nagyon sok a szenny. Világszerte így van, Romániában hatványozottan. A marosvásárhelyi focicsapat elleni DNA fellépés vélhetően nem a klubnak szól, hanem a Băsescu védőhálója nélkül maradt polgármesternek. És mégis valamiért úgy érzem, szerintem nagyon sokakkal egyetemben, hogy ellenem, hogy ellenünk, hogy Vásárhely ellen és Erdély ellen is irányult ez a lépés, mert közben arra gondolok, hogy egy bűnöző félanalfabéta által birtokolt klub még főnöke bebörtönzését sem érezte meg, és a Dinamónak sem kellett lehúznia a rolót pedig ott sem volt »teljesen rendben” a könyvelés.«

Hirdetés