Kukapárt a mérlegen

Oprea volt, aki óriás zászlót bontatott Székelyföldön, de benne van minden kisebbségi jog visszavonását vagy meg nem adását célzó akcióban, mert ennek a gyülevész hadnak egy közös törekvése van, az ország teljes románná tétele.
Hirdetés

„»Az ország szégyene, hogy egy olyan politikus, mint Gabriel Oprea – ő az UNPR vezére –, ha csak ideiglenesen is, román kormányfő lehetett« – írta a publicista C. T. Popescu.

Ez a kommunista világban a nacionalista tisztiiskolában nevelkedett baragáni férfi, akit csak lehetett, kiszolgált, s így vitte fel szinte villámszerűen a négycsillagos tábornoki rangig. Pedig életében nem szagolt puskaport, nem volt semmilyen hadszíntéren, mivel hadtápos tiszt volt, gatyatábornoknak nevezték el az újdondászok. Emil Constantinescu Románia csillagát tűzte a mellére, Ion Iliescu a hűség lovagjává ütötte, Traian Băsescu – a generális saját bevallása szerint is – a szocdemek elárulásáért rakta a vállára a negyedik csillagot. De jó esélye van, hogy csatlakozva a liberálisokká festett valahai demokrata pártiakhoz, Klaus Johannis is „méltassa” majd a ténykedését. Pontosabban, ahogy Oprea fogalmazott: »a nemzet érdekeinek« állandó figyelembevételét.

A szedett-vedett társaság, miután összegyűjtötte a nacionalista pártok maradványait, most a Dan Diaconescu-féle csoportosulás vezér nélkül maradt embereit is maga mellé vette. És sajnos, ez a kukapárt mind hangosabb lesz, s vezetője jelenleg a túlzottan nacionalista hangok egyik szószólója a parlamentben. Ő volt, aki óriás zászlót bontatott Székelyföldön, de benne van minden kisebbségi jog visszavonását vagy meg nem adását célzó akcióban, mert ennek a gyülevész hadnak egy közös törekvése van, az ország teljes románná tétele.”

Hirdetés