Mernek kicsik lenni

Nyugati szempontok szerint Magyarország az EU-hoz való csatlakozás előtt számított „éltanulónak”, Románia – az elvárásokhoz való kényszeres igazodása által – mára vált az atlanti politika kedveltjévé.
Hirdetés

„Mivel magyarázható a kiemelt figyelem, amivel egy ideje Bukarestre tekintenek? Elsősorban Romániának az amerikai–orosz konfliktusban felértékelődött geopolitikai helyzetével. A jórészt általa, aktív közreműködésével kiváltott ukrán válság kapcsán az USA pillanatnyi érdekei most pedig azt kívánják, hogy “barátjának” tekintse Romániát.

A múltban gyökerező, nyílvánvaló oroszfóbiában szenvedő Románia pedig teljes mellszélességgel próbál eleget tenni Amerika, pontosabban a NATO elvárásainak. Ezzel magyarázható az a gyorsaság, amellyel az új nemzetvédelmi stratégia is megszületett, valamint az a kitörő öröm, amellyel az amerikai fegyvertelepítési tervet fogadták Bukarestben. Amiként az a szolgai magatartás is, amivel annak idején a törvényhozás a teljes társadalom megfigyelésére– sőt, visszaélésekre is – alkalmas Nagy Testvér-törvény elfogadására vonatkozó amerikai sürgetésre reagált.

Mindez nem véletlen, hiszen Victoria Nuland Kelet-Közép-Európáért felelős amerikai külügyér lassan amolyan helytartóként osztogatja a washingtoni ukázokat a bukaresti kormányzatnak.

A történtek azt bizonyítják, Bukarestben igenis mernek kicsik lenni. Váljék egészségükre!”

Hirdetés