Mindenki hallgat – A baloldal felelőssége

„Magyarázza már el valaki, mi a különbség a határon túliak elleni kampány és a mostani között?”, kérdezte valaki a Facebookon, és ez a kérdés nagyon is indokolt. Ám a baloldal hallgat.
Hirdetés

„A baloldal tehát joggal lázadozik, és joggal borul ki a Kerényi Imréktől meg a Nemzeti Dohányboltoktól. Csakhogy ő sem számolt el önmagával. Könnyű most olyan nagyvonalúnak lenni, miközben 2004-ben a legxenofóbabb érvekkel riasztotta el az embereket az »igen«-től. Egy rossz népszavazási kezdeményezésre a »szabadgondolkodó« baloldal úgy válaszolt, mintha egyetlen pillanatig sem gondolkodott volna szabadon. Szerintem most is nagyon szórványosan teszi ezt, és ennek megállapításához csak körül kell nézni. Hol vannak a nem-hisztérikus Bibók?

Nem azért emlegetem mindezt, hogy a mostani xenofóbiát védelmezzem. Azért emlegetem, mert nem véletlen, hogy sokaknak most tüntetniük kell. A szembenézés, az elemzés, az árnyalás munkáját éppúgy nem végezték el, mint ahogy azok sem, akik ellen most felvonulnak. Hogy csak a szőnyegen levő ügyről beszéljek, ha a jobboldal azt gondolja, a határon túli magyarok szüntelenül csabakirályfiznak és nemnemsoháznak, a baloldal viszont azt, a világon semmi jelentősége annak, hogy egy olyan országban élnek, melyben gyanúsakként tartják számon őket, és hogy olyan problémátlan dolog folyton egy kategória szimbólumaként megjelenni. A baloldal odavan a Kormányeltörésbenért, de semmit nem ért belőle. A baloldalnak mindegy, hogy valaki dél-koreai vagy erdélyi, magyar-e az anyanyelve vagy sem. A jog szempontjából persze mindegy: román állampolgár vagyok, holott csöppet se román. De azért nem bánnám, ha nemcsak a jog játszana szerepet, amikor hozzám viszonyulnak.”

Hirdetés