Amint az várható volt

A parlament viszont, összetételétől függetlenül féltve őrzi tagjainak mentelmi jogát, hiszen ezért – a pártlisták bejutó helyeinek megszerzéséért – a legtöbb esetben komoly pénzeket fizetett le.
Hirdetés

„Ez a parlament – főleg, jelenlegi felhígított formájában – nem egyszer állt ki korrupcióval gyanúsított tagjai mellett, a »ma te – holnap esetleg én« elve alapján. Ez a parlament nem is olyan régen már másodjára védte meg a korrupció elleni ügyészektől Dan Şovát – hát hogyne védené meg a vele cinkoskodó miniszterelnököt, Victor Pontát?

A parlament pedig – amint az várható volt – ez úttal sem okozott (kellemes) meglepetést: Victor Ponta mellé állt, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége (nyilvánvalóan nem véletlenszerűen) éppen a szavazás napján figyelmeztetett közleményében az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzésére, a kormánytisztségviselők elleni korrupciós vádak »teljes mértékű, beavatkozásoktól mentes« kivizsgálásának szükségességére. A parlamenti voksnak megfelelően viszont, amint az várható volt, a korrupció elleni ügyészek nem indíthatnak bűnvádi eljárást Victor Ponta ellen, akit így Klaus Iohannis sem függeszthet fel tisztségéből.

Minden esély adott tehát arra, hogy Victor Ponta legalább őszig miniszterelnök maradjon, amennyiben a parlament a képviselőház szabályzatában előírt, erre vonatkozó lépések esetében mindvégig a maximális határidőt tartja tiszteletben. Ebben pedig biztosak lehetünk, hiszen honatyáink csak nemrégiben módosították a szabályzatot – éppen a törvényszegő társaik védelmében.

Amint az várható volt…”

Hirdetés