Nagy hágó a küszöb

Az erdélyi magyar szavazóknak is meg kell hallaniuk a Budapestről is megfogalmazott intelmet: fontos az erdélyi magyarság erős parlamenti képviselete Bukarestben, s ezt a képviseletet jelenleg az RMDSZ tudja betölteni.
Hirdetés

„Tagadhatatlan, hogy nagy a kiábrándulás a politikából, legalább akkora, mint az a két és fél évtizede kelt remény, hogy a politikum minden – közösségi és magánéleti – kérdést helyettünk és értünk megold. A kiábrándulást fokozza a negatívizmus, amely elárasztotta az erdélyi magyar sajtót, a közbeszédet: a múlt folyamatos siratása, a jövő szüntelen temetése. Ezért sem számíthat az RMDSZ nagyarányú magyar részvételre a jövő évi választásokon. Veszélybe kerülne a törvényhozási jelenlét. Ez azonban nem csupán az RMDSZ politikusai és aktivistái számára jelentene rosszat, hanem az erdélyi magyarságnak sem jelentene jót. Hogy sokat vagy keveset ért el az RMDSZ az elmúlt huszonöt évben a kisebbségvédelem terén, arról hosszasan lehetne vitatkozni. De az bizonyos, hogy a román nacionalisták – akiknek száma és hangja érezhetően nő – egyértelműen úgy vélik, túl sokat. És minden bizonnyal kéjjel nyirbálnák meg a már megszerzett jogokat. (Lásd Szlovákia!)

Ezért is az eredményekhez számítható az, hogy az RMDSZ-nek sikerült meggyőznie a román bal- és jobboldalt arról, hogy egy másfél milliós közösségnek biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy mindig jelen legyen ott, ahol az őt is érintő fontos kérdéseket hozzák. És nem csak olyan súllyal, mint a néhány száz vagy néhány ezer tagot számláló albán vagy olasz kisebbség.

Eredmény az is, hogy sikerült számunkra megnyugtatóan rendezni a külföldön élő román állampolgárok szavazati jogának kérdését, megakadályozni a rendkívül zűrös eredményeket és állapotokat előidéző levélszavazást. A szavazás e könnyített módjának bevezetése, a szavazatok számának hirtelen és esetleg irányított megnövekedése az RMDSZ számára az öt százalékos küszöb elbukását okozhatta volna.

Márpedig a küszöböt át kell lépni! Akkor is, ha ott van a kiskapu, s az alternatív küszöb biztonsága. A törvényalkotói munkájukat, a román pártokkal folytatott párbeszédet, a megkötött alkukat csak a nagyarányú szavazói támogatás legitimálja. Az erdélyi magyar szavazóknak is meg kell hallaniuk a Budapestről is megfogalmazott intelmet: fontos az erdélyi magyarság erős parlamenti képviselete Bukarestben, s ezt a képviseletet jelenleg az RMDSZ tudja betölteni.

Hirdetés

A parlamenti küszöb átlépése azért is fontos, mert nem maradhat képviselő nélkül a szórvány. Nem utolsó sorban azért is, mert az aktív politikai részvételtől, a közösségi cselekvéstől elforduló közösségnek esélye sincs elkerülni a Nyugatra való elcsángálást vagy az asszimilációt.

Nem lélegezhetnek fel az RMDSZ vezetői! A munkájuk értelme ugyanis nem a parlamenti jelenlét biztosítása. Az csak eszköz.”

Hirdetés