Kártyázunk…

Az orvosokat sem a vonatkozó törvény, sem a szerződés, sem a miniszteri rendelet nem biztosítja arról, hogy az ellenőrző szervek nem fogják-e egy-két év múlva rajtuk behajtani a kártya nélküli betegek ellátására felírt költséges kezelések összegét.
Hirdetés

„Ha simán működik a rendszer, és nincsenek hosszas fennakadások egy-egy visszautasított kártya miatt, akkor is órákkal nyúlik meg a rendelési és a várakozási idő beteg és orvos bosszúságára. Pedig 184 millió eurótól, amit elnyelt a központi betegnyilvántartási és a kártyás rendszer bevezetése, úgy kellene peregjen a játék, mint szenvedélyes játékosok ujjai között a lapok. Ezzel szemben a kilátások a jövőre nézve sem kecsegtetőek, a rendszert kidolgozó és telepítő konzorcium körül ugyanis fekete fellegek tornyosulnak.

A Siveco fővállalkozónál a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálódik, alvállalkozói, a HT Romania és partnere, a Novensys, amely a kártyák érvényesítését szolgáló programot telepítette és annak az utólagos felügyeletét kellene ellássa, csődbe jutott, s 250 alkalmazott helyett már csak tízen dolgoztak az első napok fejetlenségében. Hamisítatlan mioritikus történet, amelynek szarvashibáira az egészségügy hangadói azonnal megtalálták a megoldást.

Egy miniszteri és biztosítási pénztári határozatban arra kötelezik a családorvosokat, hogy érvényesített egészségbiztosítási kártya nélkül is lássák el a biztosítottakat, holott a rendszer éppen az alapellátásban dolgozó szakemberek ellenőrzésére jött létre. Az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződésben, hogy kártya nélkül nem látják el a hozzájuk fordulókat. Most a kártya nélkül jelentkező páciensek esetében az országos adatbázisban tájékozódhatnak, hogy ki jogosult a kártyára és ki nem. De az orvosokat sem a vonatkozó törvény, sem a szerződés, sem a miniszteri rendelet nem biztosítja arról, hogy az ellenőrző szervek nem fogják-e egy-két év múlva rajtuk behajtani a kártya nélküli betegek ellátására felírt költséges kezelések összegét. A DNA ugyanis lesben áll, s bármikor lecsaphat a hamisításra »kötelezett« játékosokra.”

Hirdetés