Remény

Három bukásra volt szükség és arra, hogy ráébredjenek, egy negyedik kudarcos próbálkozás a székely főváros végleges elveszítését hozhatja a magyarság számára.
Hirdetés

„Tizenöt évvel ezelőtt, 2000-ben román polgármestert választott Marosvásárhely, majd az ezt követő mindhárom alkalommal felmerült a közös magyar jelölt indításának lehetősége, ám az ötlet elvérzett a politikusi játszmákban. Mára mintha megtanulták volna, hol vannak a buktatók, és úgy tűnik, tényleg komolyan gondolják az együttműködést. Ébredezik az alázat, amelyről az RMDSZ Maros megyei elnöke is beszélt, és megtalálták a demokratikus, mindenki által elfogadott formát is: előválasztáson keresik meg a legmegfelelőbb, legnépszerűbb magyar politikust, akit aztán mind­annyian támogatnak. A három magyar párt vezetői aláírták a szándéknyilatkozatot, leszögezték az előválasztások szabályait, úgy tűnik, minden adott, hogy ismét magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek. Remél­hetően később sem csúszik el a kibontakozó megállapodás személyes ambíciókon, ellentéteken.

Az elmúlt időszakban akadt más példája is a magyar–magyar összefogásnak. Az RMDSZ és az MPP közösen lobbizott Stras­bourgban a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte s 51 önkormányzat által elfogadott határozat ügyé­ben, együtt hangoztatták, kon­szenzus van a magyarság körében Székelyföld autonómiája kapcsán. Sikerült végre olyan képet sugároz­niuk közösségünkről, amilyenre nagyon rég szükség lenne. Hosszú évek viszálya után nagy sokára stratégiai partnerséget kötött a két nagy, autonómiáért küzdő szervezet, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács is. A jég már tavaly olvadozni kezdett, ám a jelek szerint immár összehangolt munkára vállalkoznak a »romániai magyarság többszintű autonómiája megvalósításáért«.”

Hirdetés