A fogyasztóvédők bosszúja

A magunk részéről, természetesen, az igazgató minden szavát elhisszük. Fel sem merül bennünk, hogy visszaélt hatalmával, és személyes bosszúvágy hajtotta, amikor utasítást adott az ellenőrzésre. Abban is hiszünk, hogy nem a sajtó megleckéztetését célozza a hirtelen elrendelt ellenőrzés, nem a székely termékekkel, a magyar feliratokkal van baja.
Hirdetés

„Rászálltak az újságárudákra a fogyasztóvédelmi hatóság felügyelői: sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi lapárusító helyeken tartottak úgynevezett tematikus ellenőrzést. S mert aki keres, talál – hát bírságoltak is, különféle kihágásokért. A lapunkat kiadó H–Press Kft. sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi bódéiban – szám szerint 11 helyen – végzett ellenőrzések nyomán összesen 9 büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki, különféle okok miatt.

Figyelmeztettek és bírságoltak, leginkább azt kifogásolták, hogy hiányzik a román felirat például a székely és a magyar kártyáról, a WC-papírról, a szemetes­zacskóról – mindezekért a mulasztásokért ezer-ezer lejjel büntettek. Egy helyen lejárt szavatosságú mentolos cukorkát is találtak, ezért kétezer lejes bírságot róttak ki – a terméket visszavontuk, a mulasztásért ezúton is elnézést kérünk. A pénzbírság összértéke hétezer lej. (…)

Mircea Diacon, a megyei fogyasztóvédelmi hatóság vezetője február végén lépett elő a sajtóbeszámolók egyik főszereplőjévé, miután egy élelmiszerboltban tartott ellenőrzés eredményét ismertetve szóvá tette, hogy szerinte nem létezik székely íz. Az érthető felháborodást kiváltó kijelentés miatt magyarázkodásra kényszerült igazgató több médiumnak megismételte álláspontját, leszögezve, az élelmiszer csak édes, keserű vagy savanyú lehet, az MTI hírügynökség kérdésére pedig azt mondta: »Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, ezért tudja, hogy milyen a székely íz.« Lapunk többször foglalkozott az igazgató kijelentéseivel, múlt kedden pedig szerkesztőségi véleménycikkben (Hatósági ízetlenkedés, Háromszék, 2015, február 24., kedd) a fogyasztóvédelmi vezető menesztését sürgette. Három munkanap múltán március 2-án, hétfőn a hatóság emberei megjelentek a H–Press elárusítóhelyein.

Mircea Diacon szerint véletlen egybeesés, semmi több. Tematikus ellenőrzés, szoktak ilyent tartani, van, amikor országos, máskor nem. (…)

A magunk részéről, természetesen, az igazgató minden szavát elhisszük. Fel sem merül bennünk, hogy visszaélt hatalmával, és személyes bosszúvágy hajtotta, amikor utasítást adott az ellenőrzésre. Abban is hiszünk, hogy nem a sajtó megleckéztetését célozza a hirtelen elrendelt ellenőrzés, nem a székely termékekkel, a magyar feliratokkal van baja. Szent meggyőződésünk, mindez kizárólag a székelyföldi fogyasztók érdekében történik. Miként a román himnusz első szakaszának kihelyezése is a Diacon által vezetett intézmény bejárata fölé.”

Hirdetés