Autonómia kaput?

Már most borítékolni lehet, hogy a polgári demokrácia bajnokaként felfutó, magát „német származású románnak” tituláló államelnök az autonómiára „nein”-nal válaszol, hiszen már több alkalommal kifejtette, Spanyolországban is azért vannak bajok, mert az etnikai területeket figyelembe véve húzták meg az adminisztratív határokat.
Hirdetés

„Szegény Fancsali Ernő is hiába topogott az elnöki palota kapujában, hóna alatt szinte 15 ezer erdélyi autonómiát kérő aláírásával, Johannis nem fogadta, csak beküldhette neki az igénylést. Ha kap is rá választ, már most borítékolni lehet, hogy a polgári demokrácia bajnokaként felfutó, magát »német származású románnak« tituláló államelnök az autonómiára »nein«-nal válaszol, hiszen már több alkalommal kifejtette, Spanyolországban is azért vannak bajok, mert az etnikai területeket figyelembe véve húzták meg az adminisztratív határokat. S azok a fránya katalánok most önállósodni akarnak!

Hallom mostanában, hogy Gyulafehérváron csak az új alkotmány megjelenéséig ígérték volna az önrendelkezést, 1923-ban pedig kijelentették, hogy Románia nemzetállam, tehát mi is legfeljebb csak »magyar származású románok lehetünk«. És ennek megfelelően intézkedett a Hargita megyei prefektus, aki a legfelsőbb jogszabályra hivatkozva buktatta el a székely önkormányzatok autonómiapárti határozatait – hiába akarják az itt lakók, nem hozhatják létre a Székelyföld közigazgatási régiót.

De még ennél is elgondolkodtatóbb a jelenlegi államelnök egyik legközelebbi munkatársának, a SRI élére javasolt – de mire az írás megjelenik, lehet, már ki is nevezett –, ugyancsak »német származású román«, jelenleg a Washington–Berlin–Bukarest tengely megteremtésén fáradozó Eduard Hellvig kijelentése, miszerint Orbán Viktor az oroszok »trójai falova« az EU-ban, Románia pedig magyar–szláv harapófogóban van, és a demokratikus értékek védője az övezetben. A román–magyar stratégiai partnerségről pedig azt mondta: ki­ürült.

Ha valaki nem értené, lefordítom egyszerű nyelvezetre: mi, magyarok ellenségek lettünk!”

Hirdetés