Magyar vér

Miért fontosabb bármelyik magyar instanciának a „magyar” élet, mint az emberélet?
Hirdetés

„Nem érdekesek az orosz média rémhírei. Az érdekes, amit Németh Zsolt mondott. Németh Zsolt ugyanis – az orosz médiával szemben – nem vádolta etnikai részrehajlással az ukrán hadvezetést, ő egyszerűen csak attól tart, hogy »kárpátaljai«, azaz etnikai magyar áldozatai is lesznek a konfliktusnak.

Az etnikai gondolkodásmód torzszüleménye ez. A kárpátaljai etnikai magyarok ugyanis ukrán állampolgárok. Ha az ukrán állam harcban áll egy nagyhatalmú agresszorral és kihelyezett szabadcsapataival, akkor az valamennyi állampolgárát érinti, »vérségi« hovatartozásuktól függetlenül. Németh Zsolt – és a fideszes politikusok összes ilyen irányú – »aggodalma« azt jelenti, hogy pusztuljanak az ukránok, ruszinok, zsidók, tatárok, bolgárok, lengyelek, de a magyarok érinthetetlenek, mert ők minden állampolgársági köteléket felülíró módon »más faj«, nem beszélve arról, az etnikai alapon elgondolt magyar állam védelme alatt állnak.

Az MTI tudósítása szerint ugyanez történt Debrecenben, ahol az amerikai nagykövet, Colleen Bell látogatását Fekete Károly református püspök (egyebek mellett) arra használta fel, hogy felhívja »a nagykövet figyelmét az ukrajnai háborús helyzet által fenyegetett kárpátaljai magyarságra« (lásd még Huszár Ágnes írását).

De az isten szerelmére, miért fontosabb bármelyik magyar instanciának a »magyar« élet, mint az emberélet? Miért nem őrjöngenek folyamatosan a kelet-ukrajnai háborúban elpusztult ötvenezer emberi élet miatt, a hidegben-hóban sebesülten fekvő civilek és katonák miatt, a házukat, vagyonkájukat, nyugodt életüket hátrahagyni kényszerült menekültek miatt?”

Hirdetés

 

Szilvay Gergely válaszának kivonatolt változata itt, Gazda Albert reakciója pedig itt olvasható.

Hirdetés