Újraindított verseny

Az EMNP küldöttgyűlése és az RMDSZ gálaműsorán elhangzottak szerint a magyar–magyar verseny Erdélyben folytatódik. Ehhez – Semjén Zsolt és Wetzel Tamás szavait értelmezve – a Fidesz is asszisztál, most már mindkét erdélyi magyar politikai alakulatot támogatva.
Hirdetés

„Az EMNP legfontosabb célja a 2016-os helyhatósági választásokon jól szerepelni. Az RMDSZ-nek viszont a parlamenti választás jelenti az átlépendő küszöböt. Az EMNP ismét a közömbös választókat kívánja megszólítani, s ezáltal megcáfolni azt a statisztikai adatokkal is igazolható tényt, hogy a magyar–magyar verseny nem vezetett erősebb, eredményesebb képviselethez, sem a helyi tanácsokban, sem a törvényhozásban. Ami miatt viszont ma egyre többen vannak olyanok, akik szerint az etnikai politikai alakulatok helyett a regionalizmust propagáló vegyes pártokra kellene építeni. A nem annyira jubilálóra, mintsem előretekintőre sikeredett RMDSZ-gálán ennek a vágyálomnak a csalárdságát éppen az anyaországon kívüli magyar politikai pártok vezetői, a vajdasági Pásztor István és a felvidéki Berényi József bizonyították.

Hogy mit hoz az elkövetkező 25 év, nehéz megjósolni. Aki megpróbálná, talán túlságosan is pesszimista jövőt festhetne, ami letaglózhatná energiáinkat. Egy valamiben egyetértettek az első vonalbeli kárpát-medencei magyar politikusok szombaton: az erős politikai érdekképviseletre szükség van. Ezt esetenként meg kell őrizni és/vagy állandóan újra kell építeni.”

Hirdetés