Széljegyzetek a Nagy Zsolt-ügy kapcsán

„Miért nem álltak ki értem azok, akik megtehették volna, akik minden egyes részletét ismerték ennek a képtelenségnek?”
Hirdetés

Nagy Zsolt vagy Markó Attila esetében elképzelhető, hogy igazságtalanul indult vizsgálat, történt vádemelés vagy született ítélet. Hogy a sztárintézménnyé vált DNA nem tökéletes, és hibázik. Hogy a romániai igazságszolgáltatásban kétségtelenül létezik politikai vagy egyéb megalapozású leszámolás. Hogy a romániai rendszerszintű korrupcióba talán csak az nem keveredik bele, aki távol marad az igazgatási rendszerektől, az állami adminisztrációtól. 

*** 

Megdöbbenéssel értesültünk, kiállunk mellettetek, veled vagyunk, Zsolt, veled vagyunk, Attila – mondják. Nagy Zsolt valahogy nem ezt érezte, amikor közel másfél évvel ezelőtt máig megválaszolatlan kérdéseket tett fel nyílt levelében:

„Miért nem álltak ki értem azok, akik megtehették volna, akik minden egyes részletét ismerték ennek a képtelenségnek?”

„Miért maradtam célpont az után is, hogy félreálltam? Kilenc hónappal az ügy kirobbanása után, két héttel a felfüggesztésem után, úgy éreztem, hogy magamra maradtam. Ezért önként álltam félre a politikából.”

Magára hagyták azok, akiktől támogatást remélt. Miről beszélünk? 

*** 

Emberileg mélyen együtt érzek Nagy Zsolttal és mindazokkal, akik nehéz helyzetbe kerültek vagy ezután kerülnek. De valahogy nem venném a bátorságot, hogy az ügyeik teljes ismerete nélkül véleményt nyilvánítsak és ítéletet hozzak róluk és a bírósági döntésekről.

Erre persze azt mondják, hogy ezek az ítéletek azért születtek, mert az érintettek magyarok. Na de Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester nem magyar? A vádak alól felmentett Rácz Károly kézdivásárhelyi ex-polgármester nem magyar? Nem hallottuk, hogy kiállunk melletted, János! Azt sem, hogy veled vagyunk, Károly! Hát mégsem amiatt fog perbe valakit a DNA és ítél el a bíróság, mert magyar? Akkor miért kell a magyarságát belekeverni? 

*** 

„Kiállunk XY mellett”-típusú akciók indultak, politikusok a bajban levő társaik elítélését az erdélyi magyar közösség egésze elleni támadásnak állítják be, és fél szemmel a 2016-os választásokon, a képviselet bukásának Damoklész-kardjával a fejük fölött próbálják az egyre közömbösebbé váló szavazóbázist felrázni. Ez nem más, mint még egy bőr lehúzása a tegnap börtönbe került Nagy Zsolt és Markó Attila ügyéről. Kikényszerített utolsó hozzájárulás a képviselet támogatásához.  Ezeket az embereket a politikai tőke gyarapítására használják. 

*** 

Hirdetés

Egyetlen bebörtönzött román politikus támogatására indult Facebook-oldal. Az a neve, hogy Free Gigi

*** 

Egyszer Nagy Zsolt mindent elmond.

 

Hirdetés