Charlie után a világ

…már nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Ez szinte közhely, de az első jeleit máris érzékelhetjük.
Hirdetés

És nem csak a terrortámadást elszenvedő Franciaországban vagy a szintén potenciális célpontországként számon tartott Németországban. Ugyanis mindkét állam a nemzetbiztonsági intézkedések jelentős szigorítására készül, ami vélhetően ugyanolyan típusú dilemmákat vet majd fel, mint a 9/11 utáni amerikai Patriot Act bevezetése.

Nem kell olyan messzire menni, a világnak ebben a szegletében is elgondolkodtató történéseknek lehettünk tanúi a napokban. Akinek van füle a hallásra, hallja, fogalmazhatnánk biblikusan, ha már úgyis annyi szó esett az elmúlt napokban a vallásokról.

Romániába látogatott Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes, aki – a román politikusok beszámolói szerint, ami, belátom, ingatag talapzat – meglebegtette, hogy a terror- és korrupcióellenes harc jegyében mégiscsak megfontolandó lenne a nemzetbiztonsági törvény módosítása. A Big Brother-törvény néven elhíresült jogszabálytervezetről van szó, ugyebár, amely éppen csak arra nem biztosítana lehetőséget a legendásan jól felszerelt romániai titkosszolgálatoknak, hogy a hálószobánkba is bejárásuk legyen. (Bár ez utóbbira nem vennék mérget.)

Valami azt súgja, hogy ha az Egyesült Államok ezt elvárásként fogalmazza meg a bukaresti vezetés felé, akkor a szóban forgó törvényt el fogják fogadni, nem a külföldi nyomásgyakorlás hatására, természetesen, hanem a polgárok biztonsága érdekében.

Magyarországon pedig összegyűltek a parlamenti pártok frakcióvezetői, és – nagyon helyesen – a terrorellenes fellépésről értekeztek. A kormánypárt frakcióvezetője szerint a politikai korrektség már nem elég a magyar emberek megvédésére, különleges idők különleges intézkedéseket követelnek, ezért törvényjavaslatot készítenek bizonyos közösségi és vallási jelképek kiemelt védelméről.

Hirdetés

Azt, hogy miképpen lehet egy időben leszámolni a politikai korrektséggel, ugyanakkor büntethetővé tenni egyes szimbólumok megsértését, én ugyan fel nem foghatom, de többek közt ezért sem lettem politikus.

Megjegyzendő, hogy egyelőre sem Romániában, sem Magyarországon nincs közvetlen terrorveszély, és az iszlám világ felől érkező tömeges bevándorlás sem fenyeget. A kivándorlásról ugyanez már nem mondható el, Romániában például lassan nem marad ember, aki itthon leszedné az epret.

Apa, kezdődik.

Hirdetés