Sok hűhó majdnem semmiért

A válságban lévő szociáldemokraták parlamenti többsége megdönthetetlennek látszik, még akkor is, ha számíthatunk átállásokra, a román parlamentben megszokott jelenség, hogy bizonyos képviselők menekülnek a süllyedő hajóról, átállnak vagy átszavaznak.
Hirdetés

„Beindult az év, a román politika boszorkánykonyhájában ismét kavarogni kezdtek ama bizonyos képzeletbeli üstök. Alina Gorghiu, a jobbközép ellenzéki erők fúziója nyomán létrejött gyűjtőpárt társelnöke a nagy hírű Vasile Blagával az oldalán hétfőn bejelentette, február végéig elkészül a párt kormányprogramja, a parlament tavaszi ülésszakán pedig bizalmatlansági indítványt terjesztenek be Victor Ponta miniszterelnök kabinetje ellen.

Tervezett lépésüket többek között a kormány tehetetlenségével indokolják, hangsúlyozva, hogy a parlamentben jelenleg többségben lévő szociáldemokraták következetesen bojkottálják a választási törvény és az alkotmány átalakítására vonatkozó javaslataikat, ellenzik az ország elkerülhetetlen regionalizálását. Gorghiu szerint az egyesült liberális párt előrehozott választások nyomán szeretne kormányra kerülni. Kétséges azonban, hogy egyáltalán lehet-e teljesíteni ennek alkotmányos feltételeit.

A válságban lévő szociáldemokraták parlamenti többsége ugyanis megdönthetetlennek látszik, még akkor is, ha számíthatunk átállásokra, a román parlamentben megszokott jelenség, hogy bizonyos képviselők menekülnek a süllyedő hajóról, átállnak vagy átszavaznak. Noha ez ellentmond a liberális elnökválasztási kampányban elhangzó ígéretnek, miszerint a gyűjtőpárt nem fogad »árulókat« és »renegátokat«.Viszont Machi­a­velli óta tudjuk, a cél szentesíti az eszközt. Ráadásul nemcsak az elkerülhetetlen lemorzsolódás fenyegeti a belharcokkal küszködő szociáldemokrata pártot, megjelentek a politikai horizonton riválisaik is.”

Hirdetés