A társbérlet esélye

Az előzmények ismeretében kardinális kérdés, milyen mértékben képes az együttműködésre, de legalábbis a normális politikai együttlétre Johannis és Victor Ponta.
Hirdetés

„Egy nappal Románia új államfőjének hivatalba lépése után máris körvonalazódni látszanak Klaus Johannis elnöki mandátumának főbb stratégiai célkitűzései. Mint általában minden, az ország irányítására jelentős befolyást gyakorló közszereplő esetében, úgy Johannisnál is az elődje hatalomgyakorlása jelenti az igazodási pontot. (…)

Az előzmények ismeretében kardinális kérdés, milyen mértékben képes az együttműködésre, de legalábbis a normális politikai együttlétre Johannis és Victor Ponta. Miközben megválasztása után az új elnök többször is meglebegtette a baloldali kormány megbuktatásának, egy új, az általa korábban vezetett liberális párt köré szerveződő koalíció létrehozásának szükségességét, választási ellenfelével folytatott tegnapi megbeszélésén már az intézményes kapcsolatok szorosabbra fűzéséről egyeztettek.

Ma még korai megkockáztatni, hogy tartósan működhet egyfajta politikai társbérlet az új jobbközép államelnök és a régi-új kormányfő között, ám a Victoria- és a Cotroceni-palota irányából érkező jelzések azt sejtetik, hogy egyaránt hajlandóak a tűzszünetre, és nem érdekük a nyíltsisakos küzdelem.

De ne kiabáljuk el, hiszen Johannis előállhat még olyan, a hazai politika alakulását nagyban befolyásoló váratlan kezdeményezésekkel, mint például tegnap a forradalom dossziéja újranyitásának szorgalmazásával.” 

Hirdetés