Bizalom a káoszban

Kevesebb tárcával és kormányfőhelyettessel is lehet folytatni azt a paródiát, amit mifelénk kormányzásnak hívnak.
Hirdetés

„Micsoda energetikai stratégiát álmodhat az országnak egy olyan politikus, akit kevesebb mint egy éve állítottak fel a gazdasági tárca éléről, ahol nemigen tüntette ki magát? Az illető a saját pénzügyeit sem kezeli valami jól, mert három banknak tartozni tetemes összeggel nem egy szívderítő állapot, hacsak nem fenyegeti az illetőt valami gyors meggazdagodás.

Egy magyarázat van ilyen és ehhez hasonló karrierfordulatokra: a pártérdekek elsőbbsége a hozzáértés rovására. A gazdasági illetékes régi pártkáder, aki nemrég lett megyei elnöke az egyik alföldi szervezetnek, és eddig még nem részesült eléggé zsíros állásban a szolgálataiért. Az újdonsült, energiától kicsattanó szaki pedig reformliberális, abba a pártba tartozik, mely rendelkezik parlamenti csoporttal, de a bírósági bejegyeztetés viszontagságaival még nem sikerült megbirkóznia. Ilyen apróságokra ráérnek a bizalmi szavazás után is időt fordítani.

A magas székből alacsonyabbra kerülők közt a legillusztrisabb az újvilági diplomás expénzügyminiszter hölgy, akinek a helyére az eddig tárca nélküli költségvetési minisztert jelölték. A hölgy pedig a kormányfő tanácsadója lesz, elvégre ha az apuka tőszomszéd a főnök politikai mentorának az apósával, akkor csak nem lehet visszazavarni a tengerentúlra. Ha már a fránya jenkik nem hívták.

Legalább annyi haszon van az átalakításban, hogy karcsúsodik a szerkezet. Kevesebb tárcával és kormányfőhelyettessel is lehet folytatni azt a paródiát, amit mifelénk kormányzásnak hívnak.”

Hirdetés