Amikor a medve visszanyal

2014-ben egy újabb sztereotípia van születőben a székelyekről: az igazi székelyek lopnak.
Hirdetés

„A sztereotip székely világban a székely nem ijed meg a saját árnyékától, a székely székelyesen beszél, székely ruhában piknikezik, székely kapukkal, zsindelyes háztetős faluban, a fenyvesek közt lakik, és természetesen Igazi Csíki Sört iszik.

 
A székely megharcol a medvével is, a székely furfangos, a székely humoros. A székely ember tudja, hogy a medve nem játék. Biztosan azt is tudja, hogy az asszony verve jó, de ahhoz még nem ivott elég sört.
 
A szakkönyvek szerint a jó reklám is sztereotípiákkal dolgozik. Vagy előítéleteket épít, vagy  előítéleteket rombol. Lehetőleg viccesen. Az Igazi Csíki Söré inkább csak szilárdít. A jó reklám ismerős arcokkal és elemekkel dolgozik. Ahogy az Igazi Csíki Sör is egy néhány éve ismertté vált reklámfilm elemeivel. 
 
 
Hiszen 2000 óta tudjuk, hogy a skót halászok igazából székelyek. Legendáriumosan székelyek. És 2014-ben egy újabb sztereotípia van születőben a székelyekről: az igazi székelyek lopnak.
 
A jó reklám vitát gerjeszt, és nem a termékről, nehogy már konfliktusos megítélése legyen. Magáról a reklámról. És az Igazi Csíki Söré ezt teszi, még mielőtt az emberek jó része kóstolta volna az italt. Hogy ez jó-e vagy sem a gyártó, vagy a székelyek megítélésére nézve?”

Hirdetés