A változásra várva

Abba az abnormális helyzetbe kerültünk, hogy a Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) kívül nem igazán működik egyetlen állami intézmény sem.
Hirdetés

„Egyetértünk, sürgős változásra van szükség. Johannis egy normális Romániát akar felépíteni, erkölcsileg megújítani a politikumot és megreformálni az állami intézményeket. Mert, mint mondta, a korrupció a fejlődés legnagyobb ellensége, amely miatt lebénulnak a beruházások, és amely megkeseríti a mindennapjainkat. Egyenesen nemzetbiztonsági problémának nevezte a korrupciót, és az állampolgárok segítségét kérte a visszaszorításáért folytatott harcban, illetve az ország imázsának kifényezésében, hozzátéve, hogy ő maga lesz a jogállamiság garanciája.

Ebben a pillanatban nincs amiért ne hinnénk neki. Reméljük, nem okoz csalódást.
Amit ma tapasztalunk, az valóban egy korrupt, inkompetens helyi és központi közigazgatás, a törvények semmibevétele éppen olyan magas tisztséget elfoglalók részéről, akik nem elrettentő példaképek kellene legyenek a lakosság számára.

Nagyon rosszul állunk erkölcs és tisztesség dolgában is. Lassan az lóg ki a sorból, főleg a politikusok közül, akinek nincsenek piszkos ügyei, az válik gyanússá a kollégái szemében, akire nem lehet semmi rosszat mondani. Egyébként ez a normális ember számára hihetetlennek tűnő állítás egy kissé túlságosan vidám hangulatban levő (nagy)politikus szájából hangzott el, nem is olyan régen.

Nagy szükség lenne tehát azokra a reformokra, amelyeket az új elnök kilátásba helyezett. Főleg a törvényhozáséra. Addig nem számíthatunk változásra, amíg a volt rendszer aktivistái és az új rend haszonélvezői ülnek a bársonyszékekben, akik, kihasználva a ’89-es fordulat utáni lehetőséget, negyedszázada bebetonozták magukat a parlamentbe, és a mentelmi jog mögé bújva azt képzelik, bármit tehetnek következmények nélkül. Ha meg mégis a DNA fókuszába kerülnének, tudják, kollégáik megmentik őket, hiszen bármikor sor kerülhet rájuk is…”

Hirdetés