Az egyetlen békés megoldás az autonómia

„Józan magyar embernek nem okoz dilemmát, kire szavazzon a romániai elnökválasztás második fordulójában, az erről szóló állásfoglalás csak az RMDSZ vezetőinek jelent problémát, de ők nem a magyar ügyet, hanem a zsákmányt féltik.” Interjú.
Hirdetés

„Mit szól Klaus Iohannis programjához, amelyben egyetlen szó sem esik a nemzeti kisebbségekről?

Nem örülök neki, hogy ez a téma hiányzik az amúgy figyelemreméltó programból, de értem az okát, erre utaltam az előbb. Nyerni ebben a felfokozott hangulatban érdemi és komoly kisebbségvédelmi programmal, amely a magyar közösségnek is kielégítő legyen, nem lehet. Az a kevésbé rossz, ha egyáltalán nem beszél róla. Korrupcióellenes intézkedési tervei viszont bíztatóak. Ellentétben Ponta szándékaival, amelyek a visszarendeződést vetítik elő.

Tárgyalt-e a támogatásról Iohannisszal?

Tartalmas tárgyalásokat folytattunk az elmúlt hónapokban több ízben is a jobboldal elnökjelöltje mögött álló pártok vezetőivel, de álláspontunk az elnökválasztás második fordulója előtt ettől független: értékválasztáson, nem üzletszerű logikán alapul.

Hirdetés

Nem tartanak attól, hogy Klaus Iohannis német származását és lutheránus vallását úgymond leplezendő „nagy románnak” vallja majd magát, amennyiben megválasztják az ország elnökének?

Most a kampányban próbálja leginkább bizonyítani, hogy jó román – valószínűleg az is, sőt, inkább az, mint jó német, de ez az »identitásválság« legyen az ő gondja – azonban ezt anélkül teszi, hogy »nagyromán« lenne, legalábbis az eddigi nyilatkozataiból ez látszik. Ha megválasztják, azt gondolom, inkább lehet önmaga: a problémák megoldására törekvő, a törvények betartását vigyázó menedzser-elnök.”
 

Hirdetés