A vakmerő főraktáros

Băsescu Traian hamarosan munkahelyet változtat. Kényszerűségből, természetesen – de mi is kényszerűen viseltük el államfőségének tíz esztendejét.
Hirdetés

„Megtörténhet viszont, hogy a cotroceni-i palotából egyenesen Chişinăuba költözik. Szavai szerint a Moldovai Köztársaságban búcsúlátogatást téve, kérni fogja majd a moldovai állampolgárságot. Egy kis fúrás-faragás, áskálódás a Pruton túli országban, és ki tudja, lehet, hogy megint csak elnök lesz? De hát ez már a »testvérország« baja…

Nem kizárt az sem, hogy jó ideig a Korrupcióelleni Ügyészség gyakori vendége lesz. Beszédtémában nem szűkölködnének. Elcseveghetnének a román kereskedelmi flotta rejtélyes eltüntetéséről, a Mihăileanu utcai ingatlan érdekes tulajdonviszonyáról, megvitathatnák testvére, Mircea Băsescu és az alvilági fickó, Bercea Mondial izgalmas kapcsolatait, és azt is, hova tűntek a testvéröcs »ölébe helyezett« euró-százerek, de körbesétálhatnák a nanai földbirtok mélyen áron aluli megvásárlásának történetét… És ki tudja, még mennyi érdekfeszítő témára lelnének a dumcsizás során.

Persze az sem lehetetlen, hogy a sűrűn könnyező Traian Băsescuban feltámad a főállású nagypapa, és unokáinak szenteli majd életét, sétálgatnak a Cişmigiuban vagy játékhajókkal tengeri csatáznak a Herăstrău-tóban.

És elképzelhető az is, hogy ismét tengerre száll. Nem tudni, hogy hatvanhárom éves fejjel lehetne-e ismét hajóskapitány, ám régebben ezzel a gondolattal is kacérkodott, ezért is újította meg minden alkalommal a hajóskapitányi licencét. Szavai szerint a Győzelem nevet viselő hajóján járta ki az élet iskoláját, ez a hajó tette őt nehezen legyőzhető politikussá.

Az 1984-ben épült Győzelem még most is állja, bár nem szeli az óceán hullámait: raktárrá átalakítva horgonyoz valahol a nyugat-afrikai partok mentén.

Hirdetés

Traian Băsescu soha sem titkolta, hogy legnagyobb vágya ismét szolgálatot teljesíteni régi hajóján. Kívánjuk hát az áldásos államfői tevékenységétől búcsúzó Traian Băsescunak, hogy teljesüljön ez az álma: legyen a viharos óceánnal dacoló, bátran farkasszemet néző vakmerő főraktáros.

Ez lenne valamennyiünk legnagyobb győzelme!”

Hirdetés