A diákoknak hosszú az út a szavazóurnáig

A kormány legalábbis így gondolhatja, mert mindjárt két szabadnapot is adott az egyetemistáknak. Ügyes, nagyon ügyes!
Hirdetés

Ekkora nagylelkűséget rég láttunk Románia kormánya részéről: november tizennegyedikén és tizenhetedikén bezárnak az egyetemek, elmaradnak a tanórák, amiket utólag persze be kell pótolni. Az indoklás szerint azért, hogy a diákok nyugodtan hazautazhassanak az egyetemi központokból, és otthon adhassák le a szavazatukat. Pénteken vonatoznak haza, szombaton pihennek, vasárnap választanak, hétfőn pedig vonatoznak vissza. Világos, mint a vakablak.

Az érvelés hibája mindössze az, hogy a szavazati jog gyakorlása ezúttal nem helyhez kötött. Bármely állampolgár bármely szavazókörben voksolhat, ez alól a diákok sem kivételek. Hogy torlódás alakulhat ki az egyetemi campusok közelében lévő szavazókörökben? Hát akkor, kérem szépen, az ifjak elfáradnak néhány száz méterrel odébb, a következő szavazókörbe, ha érdekli őket a téma. Esetleg a hatóságok dolgoznak kicsit az infrastruktúrán, ezt a lehetőséget sem kéne kizárni. 

Meg is lepődött az országos diákszövetség elnöke, mivel – mint mondta – a korábbi választások alkalmával (amikor a voksolási helyszín tényleg számított) közelharcot kellett vívniuk az oktatási minisztériummal egyetlen nyomorult szabadnapért, most meg az ölükbe hull rögtön kettő. Mert most bárhol lesznek az egyetemisták, nyugodtan szavazhatnak.
 
Amit nem tehetnek meg (vagy legalábbis kevesebben): mondjuk nem vehetnek részt péntek este az egyetemi városok főterein rendezett tömegtüntetéseken – amelyeknek a magját köztudottan a diákság alkotta. Vasárnap este sem vonulhatnak utcára a nagyvárosokban, ha bármi gond adódna a választások tisztaságával vagy egyéb – merőben valószínűtlen – fejlemények következnének be. Ellenben a hosszú hétvége (négy nap, ritka madár) lehetőséget ad arra, hogy elmehessenek kirándulni, a hegyekbe, akár külföldre is, ha szép az idő, akár egy kis miccs és sör a természet lágy ölén, ilyesmi. Ezt reméli persze a kormány, amely semmi jónak nem lesz elrontója.
 
Elvégre az egész választás egy nagy majális. Csak a buli végén ne feledjük összeszedni a maradékokat.

Hirdetés