Nézz vissza haranggal!

Az erdélyi magyarok elhitték, életüket cseppet sem befolyásolja az, ami Bukarestben történik, teljesen mindegy, ki Románia elnöke, miniszterelnöke, mert ez az ország nem a haza.
Hirdetés

„Ezeregy oka van – mint annak, hogy miért nem harangoznak a harang nélküli faluban a püspöki vizitációkor –, hogy az erdélyi magyarok, s közülük is elsősorban a székelyföldiek nem mennek el szavazni. Egyik ok ezek közül, hogy elhitték, életüket cseppet sem befolyásolja az, ami Bukarestben történik, teljesen mindegy, ki Románia elnöke, miniszterelnöke, mert ez az ország nem a haza. A fiatalok ebben a hitben vagy inkább hitetlenségben nőnek fel, s amint tehetik, mennek, menekülnek Nyugatra, mert azt hallották szüleiktől, számunkra ott kél a Nap.

Az elnökválasztás második fordulója sem lehet tétnélküli a számunkra, ha felismertük, hogy életünket, mindennapjainkat és Erdélyben elképzelt jövőnket is nagyobb mértékben befolyásolják a bukaresti döntések, mint a budapestiek. (…)

Az RMDSZ csütörtökön válaszolja meg, kit támogat a második fordulóban. Fogas kérdés. Nem egyszerű eldönteni, könnyű csütörtököt mondani…

Victor Ponta ugyanis annak a pártnak az elnöke, amellyel kormánykoalíciós partner az RMDSZ. Noha Ponta tett néhány tétova gesztust a magyarok felé, előtte volt egy Székelyföld létezését tagadó kijelentése, ráadásul a pártja néhány könnyen megoldható kisebbségi kérdést – köztük a székely szimbólumok használatát – sem rendezte megnyugtatóan. Sőt, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának a megfúrásával jutottak hatalomra.

Hirdetés

Klaus Iohannis annak az európai pártcsaládnak, a Néppártnak a tagja, amelyhez az RMDSZ is tartozik. Csakhogy a keresztény-liberális jelölt számára nem csupán pártszövetségének ideológiája okozhat fejtörést, hanem saját identitása is. Iohannis mielőtt romániai elnökjelölt lett volna, Johannisnak nevezte magát, azóta megtagadta a szász autonómia létezését is a magyar Királyság idején, sőt, azt is kijelentette, nem ért egyet a székelyföldi autonómia-törekvésekkel.

Lesz-e bátorsága valamely jelöltnek megszólítani programjával az erdélyi magyar közösséget? Vállalja-e valamelyikük, hogy emiatt elveszítheti a nacionalista tábor szavazatait? Ha megteszi(k), érdemesül(nek) a magyar szavazatokra. Ha nem, akkor legfeljebb a miniszterelnök-jelöltekre kell figyeljünk, mielőtt november 16-án választanánk. Ponta jelöltjei közül Călin Popescu Tăriceanu elfogadható kormányfő lehetne számunkra, tapasztalatból tudjuk. Akik viszont Iohannis mögött állnak: a nacionalizmustól elbódult nemzeti liberálisok és a gazdasági válság idején bevezetett népnyúzó intézkedéseikre büszke demokrata-liberálisok nem keltenek bennem túl nagy bizalmat.”

Hirdetés