Magunkra szavazunk

Magyarországnak életbevágó érdeke, hogy Romániában a stabilitás körülményei között politikailag is erős magyar közösség működjön, vagyis hogy a román törvényhozásban és kormányban legyen meghatározó az RMDSZ szerepe.
Hirdetés

„Azon persze lehet vitatkozni, hogy hol is „készüljön” érdekképviseleti szervezetünk politikája. Az egyik azt mondja, hogy a központja Bukarestben van, mert ott születnek a döntések, a másik szerint Erdélyben kell lennie, hiszen ez a táptalajunk. (És akkor már nem csak Székelyföld, hanem a szórványvidék is!) Ugyanakkor persze, anyagiakkal is megtámasztva az egyik fontos kulcsa Magyarországon – Budapesten – van. Javasolom, hogy egyszerűen fogadjuk el, amit az RMDSZ kezdettől fogva csinál és hangoztat: Erdélyben és Bukarestben és Budapesten. És az Európai Unióban! Kizárás helyett inklúzió. Tagadás helyett igenlés. Gyanakvás és szkepticizmus helyett bizalom.

Ebből a szempontból is szerencsés dolog, hogy a magyar kormány és miniszterelnök az RMDSZ jelöltjét támogatja  a mostani államelnök-választásokon. Orbán Viktor a kampányhajrában Kelemen Hunornak kívánt sikert, de Tőkés-Toróék legfrissebb beismerése szerint is már augusztusban őt biztosította támogatásáról. (És azóta sem változtatott ezen, legalábbis – tudomásunk szerint – nyilvánosan nem.) Ez nagymértékben megkönnyíti az erdélyi magyar szavazók dolgát, hiszen sikerük, Kelemen Hunor sikere egyben a magyar vezetés sikere is lesz.

Persze tudatában kell lennünk annak, hogy itt nem pusztán személyi szimpátiákról van szó. Magyarországnak életbevágó érdeke, hogy Romániában a stabilitás körülményei között politikailag is erős magyar közösség működjön, vagyis hogy a román törvényhozásban és kormányban legyen meghatározó az RMDSZ szerepe.

Az erőt sokféle összetételben, összefüggésben, hangsúllyal és mellékjelentéssel lehet használni. De ha egy közösségről és főleg egy kisebbségi közösségről van szó, annak az ereje a szó minden értelmében fontos.”

Hirdetés