Aprópénzre váltott egészségügy

A száz lej aprópénz abban az államban, ahol mostanság eurómilliókban mérik a csúszópénzt, ahol a jelenlegi miniszterelnök úgy általában „rettenetesen kis összegnek” tarja az 1000 lejes jövedelmet.
Hirdetés

„Ioana Petrescu pénzügyminiszter júniusban 126.000-re becsülte azok számát, akiknek két szakaszban tudnának biztosítani 5-5 százalékos bérnövelést (december 1-jétől és jövő év március 1-jétől), de csak azok számára, akiknek bére 1500 lej alatt van. Ajánlatát elutasította a Sanitas.

Miközben a szakszervezet és a kormány az aprópénzen alkudozik, a sokkal jobban fizetett egészségügyi középkáderek százai távoznak külföldre, lépnek át az állami ellátórendszerből a privátba. A statisztikai hivatal adatai szerint 2007–2012 között 22.940-nel csökkent az állami egészségügyi intézményekben dolgozó egészségügyi asszisztensek száma, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor 780 orvost, illetve a kisegítő személyzetből 5.408 alkalmazottat is „elvesztett” az állam.

Elemzők szerint a kivándorlási szándék továbbra is magas az egészségügyi képzettségűek körében, aminek súlyos következményei várhatók – hívta fel a figyelmet már korábban is a Szociális Fejlesztési Kutatóközpont.
Azonban úgy tűnik, a kormányt a fentiek nem hatják meg túlságosan, sem a számok, sem az előrejelzések, sem a szakszervezetek vádaskodásai.”

Hirdetés