Demokráciagyakorlatok

Akár Kelemen Hunor, akár Szilágyi Zsolt győzne, élhetőbb, normálisabb, európaibb állammá válna Románia.
Hirdetés

„Nem támadják ellenfeleiket, nem versenytársaik pocskondiázásából akarnak tőkét kovácsolni. Igaz, Szilágyi Zsolt vitára szóló hívását Kelemen Hunor elutasította, s bár érvelése – miszerint egymással nincs vitatkoznivalójuk – akár igaz is lehet, valószínűbb, hogy taktikai megfontolások állnak mögötte, így gesztusa azért súrolja a sportszerűtlenség határát. Korteskedésük során üzenetüket igyekeznek eljuttatni minél több erdélyi magyarhoz, és említésre méltó az is, ahogy figyelnek a román nyelvű kommunikációra.

Ha pedig a két magyar politikus szereplését összevetjük azzal, amit a többi elnökjelölt tesz, illetve számba vesszük, mennyire másról szól a kampány, mint az ország jövőjéről – kémbotrányról, korrupciós ügyekről, sárdobálásról, zsarolásról –, talán nem elfogultság kijelenteni, hogy akár Kelemen Hunor, akár Szilágyi Zsolt győzne, élhetőbb, normálisabb, európaibb állammá válna Románia.

S bár erre reális esély egyelőre nincs, az már rajtunk múlik, hogy a magyarság ne csak jelöltjein keresztül mutasson példát, hanem a választói aktivitás tekintetében is.”

Hirdetés