Szövetségesek

Washington értelmezésében a szövetségesi viszony azt jelenti, hogy a szövetségeseknek mindenben kritikátlanul alá kell vetniük magukat az amerikai stratégiai és gazdasági szempontoknak.
Hirdetés

„Úgy tűnik, a korrupciós vádak ürügyén hatályba léptetett kitiltásokkal Washington azt jelzi a magyar félnek, hogy az az ukrajnai válság közepette nem tűri, hogy katonai és politikai szövetségesei saját útjukat járják.

Elvégre Románia – mint az az újabb és újabb leleplezések nyomán látható – sokkal inkább korrupcióval fertőzött ország, és ezt legutóbb Joe Biden amerikai alelnök, sőt Nuland is szóvá tette, de mivel szolgálatkészen felajánlotta területét a NATO-elfogórakéta-ütegek számára, és a legharcosabb Oroszország-ellenes retorikát alkalmazza, nem tudunk arról, hogy Washington kormányközeli személyek beutazását tiltotta volna meg.

Jogos elvárás persze, hogy Magyarország tartsa tiszteletben szövetségesi kötelezettségeit, és a történelmi tapasztalat is azt mutatja: a magyarok érdeke az, hogy a nyugati, demokratikus közösséghez tartozzanak, és az orosz érdekszféra határa minél távolabb legyen.

A mostani lépés azonban azt sugallja: Washington értelmezésében a szövetségesi viszony azt jelenti, hogy a szövetségeseknek mindenben kritikátlanul alá kell vetniük magukat az amerikai stratégiai és gazdasági szempontoknak.”

Hirdetés