A győzelem kötelez

Budapesti elemzőkhöz hasonlóan meríteni lehetne a mesék világából, miszerint háromszor verte a „fideszes” Ludas Matyi a „baloldali” Döbrögit, de példálózhatnánk fabulával is, hogy a „Fidesz-bálna” felfalta a kishalakat.
Hirdetés

„A nagyobbik kormánypárt győzelme pillanatig sem volt kétséges: a radikalizmusából kissé visszavett Jobbik még, a teljesen széthullott baloldal pedig már nem okozhatott fejfájást Orbán Viktor alakulata számára. E téren jelzésértékű, hogy a Jobbik szinte valamennyi megyében megszerezte a második helyet az önkormányzatokban, ami előrevetíti, hogy 2018-ban a Fidesznek elsősorban Vona Gábor pártjával kell komolyan számolnia.

A magyar bal- és balliberális oldal nemhogy a négy évvel ezelőtt elszenvedett kiütéses vereségből nem tudott felállni, de ma már a politikai fennmaradásáért küzd. Az MSZP például csak a most vasárnapi kudarc után meri bevallani, hogy nem Orbánnal és a Fidesszel van „meccselnivalója”, hanem éppenséggel a baloldalon elburjánzott versenypártokkal, először is Gyurcsány Ferenc alakulatával.

A szocialistáknak csak akkor van esélyük a túlélésre, ha teljesen a nulláról indulva próbálják újjászervezni magukat az alapszervezetektől kezdve a központi vezetőségig, ellenkező esetben négy év múlva már valószínűleg nemcsak kacsa lesz az önfeloszlatásukat jósolgató mostani sajtóhír.

A győzelemsorozat tükrében kissé meglepően hangzik, de az igazi kihívás mégis a Fideszé. Ekkora felhatalmazással a háta mögött jól fel kell használnia ezt a széles körű támogatást, és még inkább meg kell szolgálnia a választók bizalmát. Utóbbi ugyanis, mint tudjuk, sohasem feltétel nélküli.”
 

Hirdetés