Közvélekedések kutatási eredménye

Románia legkedvesebb és legbarátságosabb szomszédja a Fekete-tenger.
Hirdetés

„Egy közkedvelt vélekedés szerint, mely mindenféle felmérés során előbb-utóbb a felszínre tör, valakinek a szájából bizonyosan elhangzik: Románia legkedvesebb és legbarátságosabb szomszédja a Fekete-tenger. A többiekkel, az országgal határos szomszédok mindegyikével volt már elég baja az egyszerű kormánynak, a sajtónak és a bérheccelőknek.

És mintha ez nem volna elég, még belső ellenségekkel is meg van rakva az egyszerű román szántóvető, furulyázó, nyáját terelgető pásztor, munkát kereső dolgozó, szellemet kergető szellemi munkás.

A belső ellenségekről viszonylag többet tud az egyszerű, a furulyázó, a munkát kereső, a kísérteteket kergető, mint a külsőkről, ámbátor az utóbbi huszonöt évben alkalma lett volna megismerni a szomszédos, határ menti államokat, de ő inkább azokat szereti, akik vele nem határosak, de akikhez mély rokonszenv és vágyakozás fűzi, akiket fölöttébb irigyel: Olaszország, Franciaország, USA, a brit szigetek, ja és persze Németország.

A szomszédok megvetése, lenézése, a tőlük való be nem vallott félelem, a róluk kialakított hamis kép azzal válik életesebbé, hogy a szomszédok mind rendelkeznek előretolt egységekkel, amelyek hol a határok tövében, hol messze benn az ország belsejében tanyáznak, hol az egész honban csapatostul vonulnak szemétteleptől szeméttelepig, versenyre kelve a lassan városlakókká váló kukázó medvékkel. Mindegyik etnikusan viselkedő csoport egyedei tehát mindenfelé felbukkannak, még blokkszomszéddá is merészkednek válni, akivel közösen kell osztozkodni pl. a bukaresti meleg víz krónikussá váló hiányában, és az a borzasztó, hogy nem lehet rájuk kenni az ügyet, ugyanis nem ők a fővárosi tanács tagjai, a főpolgármester vagy a kerületi titkos melegügynök (eredeti nyelven: agent termic secret).

A felmérések azt mutatják, hogy az egyszerű, a munkára várakozó, a juhait nyíró (nem Nyirő!), a szellemvadász magát türelmesnek tartja, annyira türelmesnek, hogy az már fáj, és mégsem dicsérik a szomszédok, vagy legalábbis következetesen megtagadják tőle, az idén sem ítélik neki a Nobel-békedíjat (kiszivárogtatott előzetes hírek szerint).”

Hirdetés