Mi főtt a tanügyminiszter fazakában?

A hírek szerint tombol a tan- és oktügyi reform. Mi más tombolna ilyenkor iskolakezdés táján? Talán a szülők és a pedagógusok? Azok kérem, a kezdők és naivok, idealisták és maximalisták kivételével már csak hápoknak, tátognak, mint a szárazra vetett iskolaigazgatók.
Hirdetés

„Most az első osztályosok maradtak ábécéskönyv nélkül, mert a nagyságos vallás- és közneveletlenségi minisztérium háborúban áll a kiadókkal és a könyvrendelésekkel. (…)

A minisztérium elektronikus tablett-könyvek bevezetését tűzte ki. El is tudom képzelni, amint megérkezik Buguleşti de Josra vagy Kintorna-Nádaskára, és a tanulók a szünetben jóízűen falatoznak majd a kis elektronikus tárcáikon, tejecskét és zsömlécskét fogyasztanak meg joghurtot – ezzel bővitik jogi műveltségüket, s válnak jógikká. Villany ui. még mindig nincs az iskolában, mert a tanács nem fizette ki a számlákat.

A nagy ugrás természetesen az, hogy egyetemi kollégiumok létesülnek azok számára, akiknek az érettségi vizsgálatokon sorozatban buknak, buktak el. Beiratkozhatnak tehát legfelsőbbrendű oktatásra. Ez a jövő útja azok számára is, akik nem kapnak tankönyvet egyetlen osztályban sem, mert a miniszterek váltakozása a folytonos reform forgatagában sebesebb lesz, mint akármely szupergyors videoklipp képei. A bukott diák (önhibáján kívül, megbánás nélkül, az iskola és tantestület selejtjeként) beiratkozik, lehallgatja az atomfizika banális alapjai című tanfolyamot, kitűnőre vizsgázik, de másodévre már csak egy sikeres érettségi vizsga után léphet. Ha nem sikerül, akkor sem hagyja el az egyetemi koleszt, beiratkozik mondjuk a csörgőkígyók nemi élete elnevezési speciális kollégiumba … és így legalább tíz évig nem fogja szaporítani az ifjúsági munkanélküliek, képesítésnélküliek számát. Addigra már nem ifjú, és lesz képe polihisztornak kiadnia magát.

A szülők kissé megnyugosznak, az ismeretlen ismerősöknek és tájékozatlanoknak azt lehet mondani, a gyerek továbbtanul, képesítést szerez. Fel lehet vágni. Reggelente és délben bele lehet vegyülni az igazi diákok tömegébe, bulijába, és úgy tenni mintha tényleg egyetemi polgár lenne hősietlen hősünk. Mindent lehet, csak egyet nem: ilyen diploma birtokában nem lehet külföldön szellemi munkát vállalni. Ott ui. nem ismerik el. De sebaj, a hiányzó honi orvosok helyett majd az egyéves orvosképzőn tanultak fogják gyógyítani a legkucifántosabb kórokat, ők fogják tervezni az autosztrádákat, amiben az a jó, hogy nem is kell majd rajtuk közlekedni, mert sohanapján valósulnak meg.”

Hirdetés