Sokszor a lehetetlent kérjük

Az elmúlt huszonöt év azt bizonyítja, hogy a románok bármit ígérnek a választási kampány idején, azt még a románság irányába sem tartják be, de ez már nem meglepő, ilyen a politika.
Hirdetés

 

„Ami a magyarságot illeti, egy kicsit más a helyzet. Az RMDSZ sok magyar szavazót veszített el azzal, hogy a román szavazatokra is számítva, túl bőkezű volt a románok irányába, sok magyar politikus még most se ébredt rá, hogy a románok sohasem fognak magyar jelöltre szavazni. Az őszi elnökválasztásokra készülve minden irányból áramlanak az ígéretek, minden irányba. Az RMDSZ még az őszi parlamenti ciklusban — ami rövidebb lesz a választás miatt — el akarja fogadtatni a jelkép, anyanyelv, valamint az egészségügyi anyanyelv használatát szabályozó törvényt.

Meglepő módon az évekig készült autonómia-törvénytervezet elfogadtatása nem szerepel a prioritások között, ezt előbb a honatyák aprólékosan át kell tanulmányozzák, majd egyéni véleményeket kell formáljanak, hogy azt követően megtárgyalják. Kampány ide vagy oda, ígéretek ide vagy oda, nyugodt lelkiismerettel elmondhatjuk, hogy a választásokig egyik tervezet sem kerül elfogadásra. Ez viszont ne zavarjon senkit, lesznek még választások, akkor is kell majd valamivel kampányolni, és addig is kell valamit tenni a magyar közösség érdekében.”

Hirdetés