Biztos(i) kételyek

Bár Victor Ponta már szerdán diadalittasan beharangozta, hogy sikerült „megszereznie” Románia számára a regionális fejlesztésért felelős EU-biztosi tisztséget, a helyében nem innánk előre a medve bőrére.
Hirdetés

„Először is Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke csak csütörtökön hallgatja meg a posztra javasolt Corina Creţut, akinek komoly kihívója van az ugyanerre a brüsszeli tárcára hajtó cseh Vera Jourova regionális fejlesztési miniszter személyében.

Mindkét jelölt számára vitathatatlan előnyt jelent a neme, miután Juncker már korábban felszólította a tagállamokat, hogy női jelölteket nevezzenek ki a biztosi tisztségekre. Magától értetődő, hogy az alapvető emberi jogokat zászlajára tűző EU-ban hangsúlyt kell fektetni az esélyegyenlőségre, a nők ilyen fajta „erőltetett előmenetele”, a szakmai szempontok háttérbe szorítása azonban könnyen kontraszelekcióhoz vezethet.

Creţu esetében ennek sajnos hatványozottan fennáll a veszélye.  (…)

Creţuról tavaly kiderült, hogy gyengéd szálak fűzték Colin Powell volt amerikai külügyminiszterhez, és az állítólagos románc kapcsán a Romániából 1978-ban dezertált Ion Mihai Pacepa tábornok azt állította: a szociáldemokrata politikus az orosz titkosszolgálatok kéme, az amerikai diplomácia egykori vezetőjével pedig moszkvai megrendelésre fűzte szorosabbra a viszonyát. Mit mondjunk: megdönthetetlen érvek szólnak a kinevezése mellett…”

Hirdetés