Eltartók és eltartottak

Nincsenek arra utaló jelek, hogy a kormány komolyan foglalkozna a gazdaság felpörgetésével. Ezt ugyanis nem újabb adófajták bevezetésével és adóemelésekkel, a közbefektetések visszavágásával lehet elérni.
Hirdetés

„Az EU tagállamai közül Romániában a »legmeredekebb« a nemzeti össztermék csökkenése, de ez láthatólag nem zavarja a tárcavezetőt, aki szerint csupáncsak annyi történt, hogy a gazdasági növekedés üteme lelassult, igaz, hogy jócskán, de úgy véli, nincs szó recesszióról. A gázpedál helyett a féket nyomják Bukarestben…
A helyzet azért is aggasztó, mert nincsenek arra utaló jelek, hogy a kormány komolyan foglalkozna a gazdaság felpörgetésével. Ezt ugyanis nem újabb adófajták bevezetésével és adóemelésekkel, a közbefektetések visszavágásával lehet elérni, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ukrán válság egyáltalán nem segíti az országot e cél elérésében.
Öröm az ürömben: a Román Nemzeti Bank adatai szerint a külföldre távozott román állampolgárok az idei első félévben 7,86 milliárd eurót utaltak haza, így támogatva a Romániában maradt családtagjaikat. Az elmúlt 5 évben ez számít a legnagyobb, hivatalosan is követhető összegnek, amit a külföldön – elsősorban Spanyolországban, Olaszországban, Egyesült Királyságban és Németországban – dolgozó romániai munkavállalók hazaküldtek. Gyakorlatilag ők azok, akik eltartják az egyre nagyobb szegénységben élő romániai családok nagy részét, ők azok, akik pár száz lejes nyugdíjból tengődő szüleiket kisegítik, akiknek összegyűjtött pénzéből újabb, adóterhek alatt kínlódó vagy ügyeskedésre kényszerített kisvállalkozások nyílhatnak idehaza.”

Hirdetés