Ecclestone-ügy – hol vannak a jogállamiság védelmezői?

A Forma-1 atyja törvényesen kivásárolta magát a büntetőperéből. Tessék??
Hirdetés

Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember 100 millió dollárt fizetett, hogy a müncheni tartományi bíróság megszüntesse az ellene folyó büntetőpert.

Ecclestone ellen korrupció miatt indult eljárás, miután a gyanú szerint 44 millió dollárral (!) lefizette az egyik bajor bank volt igazgatótanácsi tagját, hogy segítsen átjátszani a bank Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészét egy, a brit üzletemberhez közelálló cégnek.

A fizetős megoldást az ügyészség ajánlotta Ecclestone-nak, az eljárás pedig „a pragmatizmus jegyében” bevett gyakorlatnak számít Németországban.

Ezek a tények, jöjjön néhány kérdés:

– mi van???

– úgy tűnik, van az a pénz, amiért a jogállamiság egyik globális példaképének, az Európai Unió egyik szülőjének számító Németországban egy kellően gazdag személy megvásárolhatja magának a büntetlen előéletet. Hogyan lehet ezt elvi síkon megmagyarázni?

Hirdetés

– felfoghatjuk az eljárást büntetőjogi adózásnak is, de akkor ez nem jelenti, hogy a gazdagok szabadsága elvileg is kiterjed a bűnözés területére?

– mi lenne az uniós reakció, ha Közép-, vagy Kelet-Európában, például Romániában is alkalmaznák a megoldást, és Dan Voiculescu vagy Gigi Becali egy komolyabb összeg ellenében szabad és büntetlen emberként kisétálna a törvényszékről?

– hol vannak a liberális demokrácia és a jogállam harcos védelmezői, miért nem írnak apokaliptikus vezércikkeket a nagy nyugati lapok, miért nem ég az internet a felvilágosult progresszista értelmiség tiltakozásától? Miért nem temeti senki a jogállamiságot?

Hirdetés