Kampánykezdés Abszurdisztánban

Ponta bejelentette, hogy ő – célzott sandán Bă­ses­cu jelenlegi államfőre – nem Románia, hanem a románok elnöke akar lenni!
Hirdetés

„Kampá­nyát láthatólag Băsescu támadásaira alapozza, és sunyi célzásokkal el akarja bizony­talanítani ellenfeleit, a „jobboldal” jelöltjeit. Noha még egyáltalán nem biztos, hogy az egyesülő liberális és demokrata-liberális pártszövetségnek a szebeni polgármester lesz a közös jelöltje, ő máris belekeverte Johannist, amikor azt fejtegette, miért lenne ő a legalkalmasabb államfőnek. Amellett, hogy a románok elnöke szeretne lenni, fiatalsága is mellette szól, és az is, hogy ortodox. Johannis, mint tudjuk, evangélikus.
És most a többiekről. Még nem dőlt el, hogy Johannis, a liberálisok, vagy Cătălin Predoiu, a volt demokrata-liberálisok jelöltje lesz-e kihívója, de már bejelentette szándékát Cristian Diaconescu volt külügyér, Viorel Cataramă liberális oligarcha pedig függetlenként indul. Megméretteti magát az RMDSZ jelöltjeként Kelemen Hunor, de szó volt Mihai Răzvan Ungureanu exkémfőnök és kormányfő indulásáról is, meg Elena Udrea, Monica Macovei jelöléséről. Sőt, az új pártot alapító exkormányfő, Călin Po­pescu Tăriceanu bejelentette, ha bejegyzik pártját, indul a megmérettetésen. Kissé sok tehát a jelölt és önjelölt a jobboldalon. Mindez pedig növelheti a populista módon kampányoló Ponta esélyeit, s pártja kori­feusai azzal riogatják a közvéleményt: ha Johannis nyer, Băsescu lesz a miniszterelnök. A liberálisok azzal replikáznak: ha Ponta nyer, akkor George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat főnöke. Mocskos kampány lesz tehát, méltó a jelöltek szellemi és morális színvonalához vagy színvonaltalanságához.”

Hirdetés