A damaszkuszi út Tusnádfürdőről indul

Azt még nem nagyon lehet tudni, mit jelent ez az illiberális állam, azon kívül, hogy nem liberális, na meg azon kívül, hogy Vladimir Putyint szokás illiberális vezetőnek nevezni. Ez pedig nem sok jót ígér...
Hirdetés

„Orbán Viktor tusványosi beszéde a legjelentősebb politikai paradigmaváltást jelzi előre az 1989-es fordulat óta. A miniszterelnök az új szemlélet kialakulásának kiindulópontját a 2008-as gazdasági világválságba helyezte, ami szerinte legalább akkora horderejű világtörténelmi esemény, mint az első és a második világháború lezárása vagy a1989-es rendszerváltás volt. Erre a gondolatra azért volt szüksége, hogy az általa felvázolt új paradigmának ideológiai, politikai, történeti alapot teremtsen, és mintegy ráfogja a gazdasági világválságra azt, hogy miatta vált szükségessé leszámolni a liberális államszervezéssel. (…)

Most még csak annyit, hogy nagyon merész volt a miniszterelnök, amikor kijelölte a magyar politikának ezt a pálfordulását, mert könnyen meglehet, hogy nem Magyarország kormánya fog a felvázolt paradigma mentén változni, hanem a magyar nemzet fog a tusnádfürdői beszéd hatására paradigmaváltást végrehajtani azzal, hogy megvonja kétharmados támogatását az ország sorsát az utóbbi években meghatározó Fidesztől és Orbán Viktortól. Reméljük, Magyarország miniszterelnöke az elkövetkező időszakban nem válik annyira illiberálissá, hogy ne adná meg a magyar népnek azt a szabadságot, hogy eldöntse: akarja-e 2018 után is követni őt a Tusnádfürdőn kijelölt damaszkuszi úton.”

 

Hirdetés